Hond

Gezondheidszorg op maat. Van Chihuahua tot Duitse Dog. Grote honden hebben andere gezondheidsproblemen dan kleine honden. Ieder ras kent zijn eigen problemen. Iedere hond heeft zijn eigen karakter en toont daardoor zijn ziekteverschijnselen anders. De ene hond piept als je met één vinger naar hem wijst. De andere hond houdt zich bij ernstige pijn zo stoer dat hij geen kik geeft.

Een hond kan niet praten. Wij praten met u en kijken naar de hond. Kijken doen wij met de ogen, met de handen en zelfs met onze neus. Hiervoor worden de meest gunstige omstandigheden gecreëerd, rust in de spreekkamer, een assistente om de hond vast te houden, goede belichting, het juiste instrumentarium en natuurlijk tijd voor u en voor de hond.

En als het nodig is kijken wij verder. We hebben de mogelijkheden om verder onderzoek te doen, zoals het maken van röntgenfoto’s, echo, bloedonderzoek, bloeddrukmeting en hartfilmpjes.

Lees hier meer over gezondheidszorg bij de hond en over de zorg die wij u kunnen bieden in de kliniek.

Puppyconsultatie

Nieuw leven in huis! Een pup!

Een jonge hond is prachtig. Heerlijk om mee te spelen, aandoenlijk om te zien, zacht om te knuffelen en fantastisch om voor te mogen zorgen.

Een pup is ook kwetsbaar. De groei gaat razendsnel. In het eerste jaar is een hond extra gevoelig voor parasieten en virusziekten en ook de ontwikkeling van botten, gewrichten, de organen en het gebit kunnen voor problemen zorgen. Daarom vinden wij het heel belangrijk om u in het eerste jaar goed te begeleiden. Voor het eerste consult trekken wij extra tijd uit. U krijgt persoonlijk informatie over onder andere vaccinaties, voeding, parasietenbestrijding en chippen. De pup wordt van snuit tot staart helemaal nagekeken. Het eerste contact tussen pup en dierenarts vindt doorgaans plaats op 6 weken leeftijd in verband met de eerste vaccinatie.  De pup is dan meestal nog bij de fokker. Wanneer de pup op 7-8 weken leeftijd bij u in huis komt doet u er verstandig aan binnen enkele dagen een afspraak bij de dierenarts te maken voor een puppieconsult . Op 9 en op 12 weken leeftijd volgen de tweede en de derde vaccinatie.

Als de pup 6 maanden en 9 maanden is zult u van ons nogmaals een oproep krijgen. Tijdens een dergelijk “jonge-honden-consult” wordt met name aandacht besteed aan de ontwikkeling van gewrichten en het gebit. Uiteraard wordt ook tijdens dit consult de pup weer volledig nagekeken. Op deze wijze kunnen eventuele groeistoornissen tijdig gedetecteerd worden zodat er daar waar nodig ook op tijd ingegrepen kan worden om ernstige problemen te voorkomen.

Vaccinatie

Wat zijn vaccinaties en waarom vaccineren we?
Vaccineren is een behoorlijk simpele methode om een aantal akelige ziektes bij onze huisdieren te voorkomen, of op zijn minst de symptomen en besmetting naar andere dieren – én mensen! – flink te verminderen. Bovendien is de jaarlijkse vaccinatie ook een mooi moment voor de dierenarts om jouw huisdier na te kijken, en eventuele andere problemen vroegtijdig op te sporen (denk hierbij aan gebitsproblemen, gewichtsproblemen, hartruisjes, etc.)
Door inbrengen van een kleine hoeveelheid van een dode of verzwakte variant van de betreffende ziekteverwekker, wordt het immuunsysteem voorbereid op bepaalde ziekteverwekkers. Zo is het lichaam bij een echte infectie klaar om direct terug te slaan.
De ziektes waar we met de “cocktail” bescherming tegen bieden, zijn allen ziektes met een potentieel dodelijke afloop.
Vaak zullen dieren een dag na de enting wat suf zijn en lichte ziekteverschijnselen vertonen, dit is echter een signaal van het lichaam dat het immuunsysteem aan het werk is en eigenlijk  niets meer dan een goed teken!

Waartegen vaccineren we?
De vaccinatieschema’s die op dit moment worden gehandhaafd, zijn het resultaat van constant onderzoek naar de aanwezigheid van ziekteverwekkers in de omgeving van mens en dier. Zo zullen honden die niet veel met andere honden in aanraking komen, niet te hoeven worden gevaccineerd tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) Wanneer een huisdier de grens overgaat, is de rabiësenting (hondsdolheid) wettelijk verplicht.

Hoe vaak?
De meeste vaccinaties die wij toedienen, bieden een bescherming van ten minste 3 jaar. Uitzondering hierop zijn de leptospirose (ziekte van Weil), borreliose (ziekte van Lyme) en de neusentingen.

Bij honden wordt het volgende schema aangehouden:

Ontwormen

Wormen bij de hond

Er komen bij honden veel soorten wormen voor. De bekendste en de meest voorkomende wormen zijn de lintworm en de spoelworm. Wormen kunnen lichamelijke klachten veroorzaken bij mens en dier, van hele vage klachten zoals spierpijn of griepachtige verschijnselen tot vitale klachten doordat orgaansystemen aangetast zijn. Daarom is belangrijk om de hond volgens een goed ontwormingsschema te behandelen tegen wormen.

Spoelworm

Spoelwormen komen bij pupjes op jonge leeftijd al voor. De infectie wordt overgebracht via de moederkoek, via de melk en door besmetting uit de omgeving. Daarom moeten pupjes al op hele jong leeftijd ontwormd worden. Spoelwormen zien eruit als spaghettisliertjes. Vaak zie je de besmetting niet met het blote oog en is het nodig om de ontlasting onder de microscoop te bekijken.

Ongeveer 3% van de volwassen honden is besmet met wormen. Dit percentage is veel lager dan enkele jaren geleden mede doordat veel huisdiereigenaren zich aan een goed ontwormingsschema houden.

Lintworm

De lintworm is lang en plat. Je ziet meestal de segmentjes die eruit zien als rijstekorreltjes die soms nog bewegen. Een lintworm besmetting bij de hond zal meestal niet veel klachten geven.

Een lintworm heeft om te overleven een tussengastheer nodig. Voor de meest voorkomende lintworm van de hond is de vlo de tussengastheer. Daarom moet een goed ontwormingsbeleid altijd gepaard gaan met het bestrijden of de preventie van vlooien.

Mensen raken zelden besmet met lintworm van de hond. De lintworm die bij vossen voorkomt is echter wel gevaarlijk voor de mens.

Besmetting mens

Ontwormen is niet alleen belangrijk voor uw hond, maar ook voor u en uw kinderen. Wormen geven bij honden directe schade aan de darmen en geven daarbij vaak klachten aan maag of darmen. Bij mensen kan de spoelworm griepachtige verschijnselen veroorzaken. Bij kinderen is zelfs gebleken dat kinderen die een allergie of astma hebben, deze versterkt kan worden door een spoelworminfectie. Bovendien zijn er bij mensen enkele gevallen van blindheid beschreven doordat de rondtrekkende larven van de honden spoelworm in het oog een infectie veroorzaakt hebben. Kinderen of volwassen mensen die wormpjes hebben, hebben deze echter niet van hond of kat zoals vaak gedacht wordt. Wormpjes die bij de mens voorkomen zijn veelal aarsmaden die alleen van mens op mens overgedragen kunnen worden. Deze nare beestjes overleven tot wel 14 dagen in de omgeving en kunnen zo voor besmetting zorgen. Voor meer informatie hierover kunt terecht bij uw huisarts.

Ontwormingsschema

Pupjes:                      2, 4, 6 en 8 weken leeftijd

Jonge honden:           daarna maandelijks tot een half jaar leeftijd

Volwassen honden:    om de 3 maanden

Tijdens de dracht:       vlak voor de dekking en 2 weken na de geboorte, tegelijk met de pups. Bij een wormbesmetting tijdens de dracht dient, na overleg met de dierenarts, met een speciaal ontwormingsmiddel behandeld te worden.

Er zijn verscheidene ontwormingsmiddelen verkrijgbaar in de vorm van pillen of pasta’s.

Niet alle middelen hebben dezelfde werking en niet alle middelen worden even goed verdragen. Laat u goed adviseren bij de aanschaf van een ontwormingsmiddel. 

Wilt u uw hond niet onnodig ontwormen? Dan kunnen we eerst de ontlasting onderzoeken op wormeieren middels een 3-maandelijkse wormencontrole.

Hygiëne-maatregelen

Naast ontwormen kunt u zelf de volgende maatregelen nemen om de kans op besmetting te verkleinen.

  • Verwijder zorgvuldig honden- en kattenpoep uit de kennel, de kattenbak, de tuin en de zandbak.
  • Laat katten hun behoefte doen op een kattenbak en verschoon deze regelmatig.
  • Reinig vaste ligplaatsen van honden en katten regelmatig (mand, vloer). Zandbakken moeten worden afgedekt zodat honden en katten er niet in kunnen.
  • Was de handen altijd na het tuinieren en na het verwijderen van honden- en kattenpoep.
  • Houd de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het spelen en voor het eten.

Vlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien, ook de mens, het konijn en de fret kunnen slachtoffer worden van deze springende parasiet.

Iedereen heeft wel eens van vlooien gehoord. Veel mensen hebben ze ook wel eens gezien. Ze zijn groot genoeg om met het blote oog te zien. Maar doordat ze in de dikke vacht van onze honden en katten wegkruipen zien we ze lang niet altijd. Ze vallen meestal pas op als ze springen. Bij onze huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Symptomen
Symptomen die erop duiden dat een huisdier vlooien heeft, zijn onder meer krabben en een algemene rusteloosheid. Veel honden en katten krijgen haaruitval en korstjes op de huid vooral op de lage rug vlak boven de staart. Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond en kat zichzelf gaan krabben, bijten en overmatig poetsen.
Met een vlooienkammetje kunnen vlooien die op dat moment net op het dier zitten gevangen worden. Met een dergelijk kammetje worden ook de vlooienuitwerpselen uit de vacht gehaald. Dit zijn zwarte poepjes, zo groot als zandkorreltjes, die voor 90% uit bloed bestaan. Wanneer de poepjes op een witte vochtige tissue worden gelegd, zal zichtbaar worden dat het bloed is, er ontstaat een rood vlekje.

Bij een vlooienplaag kunnen vlooien ook bloed van mensen drinken. De schade die hierbij ontstaat uit zich als kleine jeukende rode bultjes op met name de onderbenen.

Vlooienallergie
Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Dieren met een vlooienallergie hebben huidproblemen. Een vlooienallergie kan met een bloedtest worden aangetoond maar meestal is dat niet nodig omdat met de klinische symptomen al een diagnose gesteld kan worden.

Bij dieren met een vlooienallergie is het van essentieel belang om vlooien grondig te bestrijden. Door te zorgen dat er geen vlooienbeet plaats kan vinden zullen er ook geen klachten ontstaan en is het dus niet nodig de jeuk met medicatie te onderdrukken.

De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes (tot wel 50 eitjes per dag!) in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na twee tot vier dagen komen er larven uit deze eitjes. De larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als een haar. Je hebt een vergrootglas nodig om ze goed te zien. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 5 maanden in leven blijven en zijn bestand tegen een allerlei invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen en warmte komen de popjes uit. Er zijn weer een heleboel volwassen vlooien bijgekomen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af in de omgeving van het huisdier, dus bijvoorbeeld in uw huis. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt, in kussens en dekens en tussen de kieren en plinten. De popjes zijn plakkerig en kunnen met zelfs niet met grondige huishoudelijke reiniging verwijderd worden.

Besmetting
Wanneer een dier vlooien krijgt van een ander dier, moeten beide dieren langdurig en nauw contact met elkaar hebben. Het is daarom onwaarschijnlijk dat je huisdier vlooien krijgt door toevallig contact, bijvoorbeeld in een park, met een ander dier dat vlooien heeft.

Als je vlooien op je huisdier aantreft, is de meest waarschijnlijke reden hiervoor dat hij in een ander huis is geweest waar vlooien zijn, of dat een andere kat of hond ze in jouw huis heeft gebracht.

Bestrijden
Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. De vlooien die we zien vormen slechts het topje van de ijsberg.

Als meer dan één kat of hond in hetzelfde huis wonen, moeten ze allemaal tegelijkertijd tegen vlooien behandeld worden. Eén onbehandeld huisdier kan fungeren als ‘vluchthaven’ voor vlooien wat zou kunnen leiden tot een nieuwe plaag.

De middelen
De hond of de kat wordt behandeld met een vlooienmiddel dat op de huid werkt. Er zijn pipetjes beschikbaar die je in de nek kan druppelen, de zogenaamde spot-on’s. Het werkzame middel wordt door de talglaag van de huid verspreid. Vlooien die het dier bijten worden binnen vierentwintig uur gedood. De meeste vlooien vallen al snel van het dier af. Het is ook mogelijk om een spray of shampoo te gebruiken.

Het huis, de auto en alle andere ruimtes waar het dier zich bevindt worden behandeld met een omgevingsspray waarmee alle stadia van de vlo gedood worden. De popjes zullen niet meer uitkomen en een vlooienplaag wordt voorkomen.

Ook combinatiemiddelen zijn mogelijk. U brengt een pipetje in de nek aan dat ervoor zorgt dat de vlooien op het dier gedood worden en tevens worden de ontwikkeling van eitjes  en larven verhinderd.

Werkten de ouderwetse vlooienbandjes onvoldoende en waren deze niet veilig bij aanraken, de nieuwste generatie vlooienbanden zijn zeer effectief. Deze banden zijn veilig en hebben een werkinsduur tot wel acht maanden.

Inmidddels is zijn ook op de europese markt tabletten spinosad beschikbaar. Dit middel werkt binnen een uur na het ingeven en de werking houdt 28 dagen aan. Voor sommige honden is het ingeven van een tablet praktischer dan een band of pipetten.

Tevens is er een middel voorhanden bij de kat welke middels een injectie wordt toegediend. Deze injectie werkt een half jaar en zorgt dat de vlo zich niet kan voortplanten. Het is een zeer veilig middel en omdat de vlooien zich niet meer kunnen voortplanten is het zeer geschikt om te gebruiken bij katten met een vlooienallergie om besmetting te voorkomen.

Wij kunnen u uitgebreid adviseren over deze middelen, welke het veiligste en meest effectief zijn in uw situatie.

Voorkom irritatie!

Voeding

Er zijn veel chronische ziekten die behandeld kunnen worden, of waarbij de behandeling ondersteund kan worden met voeding. Zo zal bijvoorbeeld bij blaasgruis of bij nierfalen een levenslang dieet worden voorgeschreven. De merken die wij verkopen behoren tot de zogenaamde A-merken: Royal Canine en Hill’s. Dit zijn voederfabrikanten die een eigen wetenschappelijk onderzoekscentrum hebben en wereldwijd leverancier zijn van honden- en kattenvoeders.

De therapeutische voeding die door de dierenarts wordt voorgeschreven is voeding waarvan klinisch bewezen  is  dat het  helpt de meest belangrijke gezondheidsproblemen te verminderen. Deze voeding mag alleen door een dierenarts verstrekt worden en is dus andere voeding dan die via de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar is.  Het is van groot belang dat wanneer voeding wordt voorgeschreven bij gezondheidsproblemen, het dier op gezette tijden gecontroleerd wordt door de dierenarts.

Bij de volgende gezondheidsproblemen kan voeding ingezet.

  • Nierfalen
  • Leverfalen
  • Hartfalen
  • Urineweg-aandoeningen
  • Arthrose
  • Suikerziekte
  • Overgewicht
  • Huidaandoeningen
  • Voedselovergevoeligheid/allergie
  • Tandaandoeningen
  • Darmproblemen
  • Herstel na operatie of ziekte

Het kan gebeuren dat wij voeding niet op voorraad hebben, bijvoorbeeld omdat er toevallig een aantal cliënten op dezelfde dag dezelfde voeding komen kopen. Wanneer u voor uw huisdier voeding nodig heeft, vragen wij u rekening te houden met een eventuele besteltijd. Bestellingen worden doorgaans dagelijks gedaan en zijn dan na één of twee werkdagen  bij de balie af te halen. Wij verzoeken u tijdig een bestelling door te geven.

Wij verkopen ook voeding van hoge kwaliteit voor gezonde honden, katten en konijnen.

Mee naar het buitenland

Steeds meer mensen nemen hun hond als lid van het gezin mee op vakantie naar het buitenland. Dit kan heel gezellig zijn, echter, er zijn wel een aantal dingen waarbij stilgestaan moet worden. Tevens moet het één en ander van te voren geregeld zijn.

Ten eerste zijn daar natuurlijk de (verplichte) vaccinaties, ten tweede zijn er ook een aantal ziektes die in Nederland niet voorkomen maar in het buitenland wel en waar bepaalde voorzorgsmaatregelen tegen getroffen moeten worden.

Hieronder geven wij u een kort overzicht en een aantal nuttige tips.

Vaccinaties en andere eisen om de grenzen over te gaan

Paspoort en Chip
Sinds juni 2004 is in de hele EU een Europees dierenpaspoort verplicht. Tevens dient de hond een chip te hebben. Er zijn landen waarvoor ook een recente gezondheidsverklaring nodig is en voor bepaalde landen moet er een invoervergunning aangevraagd worden. Let op: u heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is maar ook met de regelgeving van alle landen waar u doorheen reist!

Zorg ook voor een naamplaatje aan de halsband met het mobiele telefoonnummer waar u op bereikbaar bent.

Vaccinaties
Wanneer u een huisdier meeneemt over de grens bent u verplicht te zorgen voor een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid. Over het algemeen betekent dit dat de hond minimaal 21 dagen voor vertrek geënt moet zijn en dat de enting niet ouder dan 3 jaar mag zijn. Daarnaast is het ook verstandig en soms verplicht om te zorgen dat de andere entingen zoals Hondenziekte, Parvo en Weil volgens het vaccinatieschema toegediend zijn. Voor landen buiten de EU gelden andere eisen.

Veranderende eisen
Voor landen buiten de EU kunnen andere regels gelden. Meer informatie daarover vindt u bij de betreffende ambassade. De eisen die landen stellen worden regelmatig aangepast. Wij kunnen voor u opzoeken wat de actuele invoereisen voor het betreffende land zijn. U kunt ook zelf op de website van het LICG kijken: www.licg.nl.

Ziekten
In het buitenland komen een aantal ziekten voor die door teken en stekende insecten worden overgebracht. Naast de ziekte van Lyme die ook in Nederland voorkomt gaat het vooral om Babesiose, Leishmania en Heartwormdisease.

Babesiose is een ziekte die overgebracht wordt door bepaalde teken die in warme gebieden leven zoals zuid- en midden- Europa. Deze parasiet vernielt de rode
bloedlichaampjes. De hond wordt plotseling ziek met hoge koorts en donkerrode urine. Bij een snelle behandeling door de plaatselijke dierenarts is de genezingskans goed.
Om deze ziekte te voorkómen is het van belang uw hond zoveel mogelijk tekenvrij te houden door middel van een speciale tekenband, spot-on en/of spray. Daarnaast blijft een dagelijkse controle van huid en vacht noodzakelijk. Wanneer een teek binnen twaalf uur van de huid verwijderd wordt is de kans op overdracht van ziekten nihil.

Leishmaniose wordt overgebracht door zeer kleine zandvliegjes die met name actief zijn rond zonsopgang en zonsondergang. Ze komen voor in alle landen rond de Middellandse zee en Portugal. De klachten na besmetting treden pas lange tijd na de vakantie op en bestaan in het algemeen uit huidproblemen, lusteloosheid en conditieverlies. Behandeling is levenslang en vaak teleurstellend. Er bestaat een anti-tekenband en een spot-on die ook werkzaam zijn tegen zandvliegjes, maar beter is het om besmette gebieden te vermijden.

Heartwormdisease is een van oorsprong tropische aandoening die tegenwoordig echter ook in Spanje en Portugal voorkomt en wordt overgebracht door stekende insecten. Zoals het woord al zegt, leidt een besmetting met larven tot ontwikkeling van wormen die in het hart nestelen met alle (dodelijke) gevolgen van dien. Wij kunnen u adviseren over de produkten die werkzaam zijn tegen hartworm. Met deze middelen moet voor de vakantie al beginnen maar en minimaal tot 28 dagen na terugkomst doorgaan.

Oververhitting
Warmte en zon kunnen ernstige lichamelijke klachten veroorzaken.  Het is een feit dat honden niet kunnen zweten en dus snel oververhit raken. Laat nooit uw hond achter in de auto ook niet in de schaduw en met open ramen! De temperatuur in de auto kan ook dan namelijk oplopen tot 50ºC en dat kan al snel fataal zijn.  Zorg ook aan het strand dat de hond regelmatig kan afkoelen en geef voldoende water te drinken.

Naast langharige en donkergekleurde honden zijn met name dikke honden overgevoelig voor oververhitting. Als uw hond verschijnselen van oververhitting
vertoont (extreem hijgen, temperatuur ruimschoots boven de 40º C, sloom worden en flauwvallen) dan dient u de hond zo snel mogelijk te koelen met koude natte doeken, eventueel de hond besprenkelen met koud water. Niet ineens de brandslang erop zetten of de hond in het water gooien. De temperatuur moet weer voorzichtig zakken. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Tips
Het is handig om een E.H.B.O.-tasje mee te nemen voor onverwachte ongemakken.

  • betadine
  • gaasverband
  • leucotape
  • verbandschaar
  • puur trauma, voor kneuzingen, verstuikingen, bloeduitstortingen
  • een tekentang
  • tabletten tegen diarree
  • tabletten tegen reisziekte
  • prrrikweg

Ons advies is ook om zoveel mogelijk het eigen hondenvoer mee te nemen. Als u geen koeling tot uw beschikking hebt denk dan ook aan de houdbaarheid van de voeding. U voert dan bijvoorkeur brokken of blikvoeding die niet bewaard hoeven te worden. In het buitenland zijn niet alle merken voer te verkrijgen en plotseling overschakelen op een andere voeding kan maagdarmproblemen in de hand werken.

Tot slot

Als trotse hondenbezitter kan je het je haast niet voorstellen, maar niet alle honden mag je zomaar op vakantie meenemen. Er zijn landen die extra eisen stellen aan het reizen met honden van bepaalde rassen. Sommige landen verbieden zelfs bepaalde hondenrassen. Een bekend voorbeeld is de Pitbull: deze mag in veel landen niet mee op reis. In Frankrijk zijn ook de Staffordshire Terriër, Mastiff, Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom. In Duitsland moet elke hond die zwaarder dan 20 kilogram en groter dan 40 centimeter is altijd aangelijnd zijn. De eigenaar moet ook een muilkorf voor deze dieren bij zich hebben. In Italië (in openbare gelegenheden) en Oostenrijk (in het openbaar vervoer) geldt een aanlijn- en muilkorfplicht. Houd dus de aanvullende eisen van je vakantieland goed in de gaten.

Wist u dat er ook hondenzonnebrillen bestaan?

Een prettige vakantie!

Castratie

Castratie van een Reu

De voordelen van het castreren van een reu zijn veel minder talrijk dan van het castreren van een teef. In sommige gevallen kan een castratie van een reu het karakter positief beïnvloeden. Reuen met een zeer dominant karakter en/of hyperseksueel gedrag kunnen na castratie een stuk rustiger en daardoor handelbaarder worden. Ook een overmatige uitvloeiing uit de voorhuid kan door een castratie verdwijnen.

Een wat angstige en onzekere reu kan na castratie zich in het ergste geval ontwikkelen tot een angstbijter. Een gecastreerde reu heeft net zoals een gecastreerde teef meer kans op overgewicht en de vachtconditie kan ook veranderen bij een gecastreerde reu.

Voor castratie van de reu zijn er 3 mogelijkheden.

1. chirurgische castratie

Deze operatie geschiedt onder algehele narcose. Het is een relatief korte ingreep met een zeer geringe kans op complicaties.

2. chemische castratie

Hierbij worden met een injectie hormonen toegediend die het effect van een castratie beogen. Er is, zeker wanneer het preparaat vaker toegediend wordt een grote kans op bijwerkingen. Meestal wordt de chemische castratie alleen gebruikt indien er een medische noodzaak toe is of als men het effect van castratie op het gedrag wil beoordelen. Het voordeel van chemische castratie is dat het omkeerbaar is.

3. implantaten

Implantaten worden gebruikt om gezonde reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken.  Het implantaat bevat een middel dat de produktie van geslachtshormonen remt waardoor de testosteronspiegel daalt. Er wordt voortdurend een lage dosis van dit middel afgegeven. Onvruchtbaarheid wordt bereikt vanaf zes weken tot tenminste zes maanden na behandeling.  Het is een hele veilige methode, er zijn geen bijwerkingen bekend.

Tot slot

Er wordt vaak gezegd dat het of castreren van een hond een onnatuurlijke ingreep is. U moet zich echter realiseren dat wij onze honden ook niet in een natuurlijke situatie houden en grootbrengen (denk aan voeding, vrijheid van beweging, etc.).

Het is natuurlijk ook min of meer de plicht van een hondeneigenaar om beperkt ongemak te accepteren, zonder daar onmiddellijk in in te grijpen. Het castreren van een hond wordt door ons niet beschouwd als een routinebehandeling die klakkeloos bij iedere reu moeten worden uitgevoerd. Geslachtshormonen hebben immers ook een functie in de stofwisseling en in het gedrag van een hond. Het is dan ook van belang dat u, ondersteunend door de bovenstaande uiteenzetting over het castreren van honden, afhankelijk van de klachten en/of hinder die met de loopsheid van uw hond samenhangen, een goede beslissing kunt nemen over het wel of niet castreren van uw hond.

Deze beslissing kan tot stand komen na overleg met uw dierenarts en u kan altijd bij ons terecht als u nog vragen heeft.

Sterilisatie

CASTREREN OF STERILISEREN VAN EEN TEEF

Is het verstandig om een hond te castreren of te steriliseren? Met behulp van deze informatie kunt u zelf een keuze maken. Uiteraard kunt u altijd een van onze dierenartsen om verder advies vragen.

Terminologie

Het woord sterilisatie komt in feite uit de humane geneeskunde en wordt in de diergeneeskunde veelal eigenlijk foutief gebruikt. “Steriliseren” is het onderbinden van de eileiders of zaadleiders, waarbij de eierstokken respectievelijk de teelballen behouden blijven, met als doel onvruchtbaarheid van de patiënt te bewerkstelligen.

Bij honden en katten wordt eigenlijk altijd een “castratie” uitgevoerd: de eierstokken respectievelijk de teelballen worden geheel verwijderd. Hiermee is het dier dus niet alleen steriel geworden, maar ook de productie van geslachtshormonen wordt stilgelegd. Bij teven en poezen hangt het van de chirurg af of de baarmoeder ook verwijderd wordt bij castratie. Als de baarmoeder afwijkend (bijv. ontstoken) is, moet deze altijd verwijderd worden.

Voordelen van castratie van een teef

  1. Loopsheid preventie

Na een castratie zal een teef niet meer loops worden. Hoewel natuurlijk in de meeste gevallen de ongemakken van het hebben van een loopse teef overkomelijk zijn, is het voor een aantal eigenaren een lastig iets; de uitvloeiing van de teef en de opdringerige reuen bij het uitlaten en om het huis.

Loopsheid preventie kan ook door middel van een medicamenteuze behandeling bewerkstelligd worden: een anti-loopsheid injectie. Deze behandeling brengt echter mogelijk een aantal bijwerkingen met zich mee. Het is dan ook niet aan te raden om dergelijke preparaten (langdurig) te gebruiken.

  1. Verlaging van het risico op tumoren van melkklieren

Indien de castratie vroeg in het leven plaatsvindt, in ieder geval voor de vijfde loopsheid, zal de kans op het ontstaan van melkkliertumoren aanzienlijk kleiner worden. Honden die voor de tweede loopsheid gecastreerd worden hebben zeven maal minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren dan honden die niet of op latere leeftijd gecastreerd zijn.

  1. Voorkomen van een baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking bij honden ontstaat onder invloed van hormonen uit een zogenaamde Cysteuze Endometrium Hyperplasie (CEH). Onder invloed van het geslachtshormoon progesteron dat na elke eisprong door de eierstokken geproduceerd wordt, kan het baarmoederslijmvlies zich gaan verdikken en cysteus worden. Als dit veranderde slijmvlies ontstoken raakt, dan ontwikkelt zich hieruit een baarmoederontsteking. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren voor de teef, vooral als de baarmoedermond gesloten is waardoor de pus niet weg kan. In dit geval is zelfs een aantasting van de nieren of het ontstaan van een buikvliesontsteking mogelijk. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen is kan de teef overlijden aan een baarmoederontsteking. De kans op een baarmoederontsteking wordt groter naarmate de teef vaker loops is geweest vanwege de herhaalde invloed van progesteron. De kans dat een niet gacastreerde teef een baarmoederontsteking ontwikkeld is één op de zeven.

  1. Voorkomen van suikerziekte

Het reeds genoemde geslachthormoon progesteron kan het lichaam ongevoelig maken voor insuline. Hierdoor heeft een niet gecastreerde teef een grotere kans op suikerziekte.

  1. Schijndracht

Het schijndrachtig worden van een teef is in de natuur een compleet normaal fenomeen. In een roedel wolven of wilde honden worden de zogenaamde alfa teven gedekt en de andere teven worden schijndrachtig. De schijndrachtige teven voeden ook daadwerkelijk de pups van de alfa teven en dragen zo bij aan de verzorging van het nageslacht.

Bij onze gedomesticeerde huishond is het schijndrachtig worden van de teef vervelend voor de baas en zo mogelijk nog vervelender voor de hond zelf. Daarnaast bestaat de indruk dat honden die regelmatig schijndrachtig zijn een grotere kans hebben op het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren.

Nadelen van castratie van een teef

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan een castratie.

  1. Onomkeerbaarheid

De ingreep is onomkeerbaar, dat wil zeggen: eenmaal uitgevoerd is een castratie niet meer terug te draaien.

  1. Gewichtstoename

Na een castratie heeft de teef sneller de neiging zwaar te worden. Een vermindering van de hoeveelheid voeding is in veel gevallen noodzakelijk en het is aan te raden het gewicht van de hond na castratie regelmatig te controleren.

  1. Incontinentie van urine

Bij ongeveer 10% van de gecastreerde honden kan een hormonaal geïnduceerde urine incontinentie optreden. Vooral bepaalde rassen blijken gevoelig en er lijkt een verband te bestaan met staartamputatie (gecoupeerde staart). Er bestaat een verhoogd risico op onwillekeurig urineverlies na castratie bij de volgende rassen: Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Old Englisch Sheepdog (Bobtail), Bouvier, Weimeraner, Riezen-Schnauzer en de Ierse Setter. De incontinentie is in het algemeen vrij goed te behandelen, maar de behandeling zal de rest van het leven van de teef nodig zijn.

  1. Verandering van vachtstructuur

Bij vooral langharige honden blijkt na castratie de vachtstructuur te kunnen veranderen. De vacht wordt dan dikker, meer krullend en moeilijker te onderhouden. Dit komt voor bij o.a. de Cocker Spaniel, Afgaanse Windhond en de New Foundlander.

  1. gedrag

In een heel enkel geval kan een teef na castratie agressief worden.

Het beste tijdstip voor een castratie van een teef

Leeftijd

Het mooiste tijdstip is vóór de 1e loopsheid op ongeveer op 7 maanden leeftijd. Na deze  loopsheid gaan namelijk een aantal van de genoemde voordelen, met name de verkleinde kans op melkkliertumoren, minder zwaar meetellen. Wel kan het uitwendige geslachtsapparaat onderontwikkeld blijven bij een te vroege castratie, de hond houdt dan een zogenaamde infantiele vulva, hetgeen het ontstaan van ontstekingen van de huid rond de vulva met zich mee kan brengen.

 

Moment in de cyclus

Het meest ideale is om in de “rustfase”van de cyclus de teef te castreren. Dit is tussen twee loopsheden in. Preciezer gezegd komt dit neer op 3 maanden na het begin van de loopsheid. Rond de loopsheid is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken relatief beter, waardoor meer kans is op bloedingen tijdens of na de operatie. Wanneer een teef wordt gecastreerd in de eerste 2 maanden na een loopsheid, is er een grote kans op schijndracht na de castratie.

In bepaalde gevallen zal van de bovengenoemde ideale tijdstippen moeten worden afgeweken om medische redenen. Deze medische redenen kunnen zijn: suikerziekte bij een intacte teef, baarmoederontsteking of  tumoren van de geslachtsorganen.

Tot slot

Er wordt vaak gezegd dat het steriliseren of castreren van een hond een onnatuurlijke ingreep is. U moet zich echter realiseren dat wij onze honden ook niet in een natuurlijke situatie houden en grootbrengen (denk aan voeding, vrijheid van beweging, etc.).

Als uw teef een normale cyclus heeft, dus als de loopsheid volledig normaal verloopt, als er  geen sprake is van schijndracht of melkkliertumoren en als u als eigenaar weinig hinder ondervindt van de loopsheid van uw teef, dan is er geen reden om uw hond te laten castreren.

Het is natuurlijk ook min of meer de plicht van een hondeneigenaar om beperkt ongemak te accepteren, zonder daar onmiddellijk op in te grijpen. En gelukkig is de gemiddelde teef maar tweemaal per jaar gedurende drie weken loops.

Het castreren van een hond wordt door ons niet beschouwd als een routinebehandeling die klakkeloos bij iedere teef of reu moeten worden uitgevoerd. Geslachtshormonen hebben immers ook een functie in de stofwisseling en in het gedrag van een hond. Het is dan ook van belang dat u, ondersteunend door de bovenstaande uiteenzetting over het castreren van honden, afhankelijk van de klachten en/of hinder die met de loopsheid van uw hond samenhangen, een goede beslissing kunt nemen over het wel of niet castreren van uw hond.

Deze beslissing kan tot stand komen na overleg met uw dierenarts en u kan altijd bij ons terecht als u nog vragen heeft.

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische Sterilisatie is een operatietechniek waarbij de eierstokken van  de teef middels een kijkoperatie worden verwijderd. Hiertoe worden drie gaatjes in de buikwand gemaakt en de buik wordt met lucht gevuld.

Momenteel is deze operatietechniek bij Dierenkliniek Rhenen nog niet beschikbaar.

Onderzoek – Echo

Door middel van echo kunnen de weke-delen structuren goed beoordeeld worden. Lever, nieren, milt, darmen, blaas en andere organen die in de buik liggen kunnen goed bekeken worden. Ook het hart kan goed in beeld gebracht worden.

Er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. De teruggekaatste signalen worden omgezet in beeld.
Het echo onderzoek is niet belastend. Geluidsgolven zijn geheel ongevaarlijk voor mens en dier. Uw dier hoeft niet onder narcose, want het onderzoek is niet pijnlijk. Een uitzondering daargelaten omdat er dieren zijn die het heel onaangenaam vinden om gedwongen op de rug stil te liggen.
Om de geluidsgolven goed te geleiden worden de haren met een tondeuse weggeschoren en wordt er echogel op het te beoordelen gebied aangebracht. Tussen de vacht zit veel lucht en echostralen worden door lucht geblokkeerd. Met een vachtje ertussen is er dus geen betrouwbaar beeld om te beoordelen.

Biopten
Indien het echo-onderzoek plaatsvindt omdat er gezocht wordt naar afwijkingen in de organen zullen er meestal ook biopten genomen worden. Er wordt met een dunne naald in de buik geprikt. Omdat dit onder echo-geleide gebeurt kan de dierenarts goed zien in welk (deel van het) orgaan hij prikt. Wanneer dit zorgvuldig gebeurt is het aanprikken ongevaarlijk. De prik door de huid wordt door enkele dieren wel als gevoelig ervaren, net als het prikken bij een vaccinatie. Organen daarentegen zijn nauwelijks gevoelig voor scherpe pijn. De celletjes die bij dit onderzoek worden afgenomen worden vervolgens opgestuurd naar het laboratorium en daar vakkundig beoordeeld. Het duurt enkele dagen voordat daarvan een uitslag terugkomt.

Pretecho
Echo is voor heel veel mensen bekend door het maken van zwangerschapsecho’s. Ook bij honden en katten kunnen we middels een echo kijken of de dekking geslaagd is. We bekijken of er ampullen zichtbaar zijn met embryo’s erin en of deze embryo’s ook een kloppend hartje laten zien. Het is niet mogelijk om te beoordelen of het reutjes of teefjes zullen worden. Helaas is het met de echo ook niet mogelijk om nauwkeurig het aantal embryo’s te tellen. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups u bij de bevalling kan verwachten maken wij een röntgenfoto. Dit kan vanaf de 42e dag na de dekking.
Wij maken een pretecho bij de hond bij voorkeur rond de 28 dag omdat dan het beste overzicht verkregen wordt.

Onderzoek – Digitale röntgen

Röntgenfoto’s
Röntgenfoto’s maken is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Er kan bijvoorbeeld heel goed beoordeeld worden of er een bot gebroken is of dat een hond een steen in zijn maag heeft zitten. De longen en het hart kunnen beoordeeld worden en we kunnen met röntgenfoto’s goed zien of er gewrichtsslijtage heeft plaatsgevonden. Dit is maar een greep uit de mogelijke toepassingen van een röntgenfoto.

Digitale röntgen
Wat is het voordeel dan van digitale röntgen ten opzichte van een “gewoon” röntgenapparaat?

De voordelen zijn legio. De kwaliteit van de foto’s is veel beter en met digitale fotografie is er veel meer mogelijk: details zijn uit te vergroten en er zijn metingen te verrichten.

De straling die gebruikt wordt is dezelfde als bij gewone röntgenopnames. Het verschil is dat de foto’s worden niet meer ontwikkeld zoals dat in het verleden ging. De röntgenstralen worden opgevangen met fosforplaten. De beelden worden met een scanner afgelezen en in de computer opgeslagen.
Het grote voordeel van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is. Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en zonodig aangepast in contrast en belichting, is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is fijn voor ons maar vooral voor uw dier. In de praktijk betekent dat namelijk dat het maken van foto’s sneller gaat en minder belastend voor uw hond of kat is. Het zal minder vaak nodig zijn om narcose of  een roesje te gebruiken om een foto te maken. En u hoeft niet meer te wachten op de uitslag omdat er geen omslachtig ontwikkelingsproces meer is.

Digitale foto’s zijn ook makkelijker te archiveren. Handig voor de kliniek omdat röntgenfoto’s worden opgeslagen in het digitale dossier van uw huisdier en dus altijd direct weer oproepbaar zijn. Bovendien zijn de foto’s met enkele muisklikken doorgestuurd naar een radioloog voor een second opinion.

Wat u niet direct zult merken, maar wat zeker heel belangrijk is, is dat deze methode milieu- en arbeidsvriendelijker is omdat er geen chemicaliën gebruikt worden. Als er mogelijkheden zijn voor de kliniek om het milieu minder te belasten dan willen wij daar natuurlijk graag een steentje aan bijdragen.

Heupdysplasie en Elleboogdysplasie
Heupdysplasie of HD en elleboogdysplasie zijn helaas veelvoorkomende aandoeningen bij honden. HD-foto’s en ED-foto’s worden om de volgende redenen gemaakt:

  • Fokkerij
  • Werkhond
  • Inventarisatie voor toekomstig gebruik op verzoek eigenaar (zoals hondensport)
  • (Pijn)klachten

Voor de fokkerij is het verplicht om de röntgenfoto’s objectief te laten beoordelen, daarom worden alle officiële HD-foto’s onder gelijke omstandigheden gemaakt en worden ze opgestuurd naar de Raad van Beheer, afdeling GGW, voor officiële beoordeling.

Conform de regeles van de F.C. I. dient de hond voor het laten maken van HD-röntgenfoto’s 12 maanden oud te zijn. Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een minimum leeftijd van 18 maanden.

Wanneer u een afspraak heeft om officiële HD of ED foto’s te laten maken verzoeken wij het volgende mee te nemen:

  • officiële stamboom
  • eigendomsbewijs

Voor officiële ED-foto’s is altijd een roesje noodzakelijk. De hond zal nuchter moeten komen. Ook voor officiële HD-foto’s verzoeken wij u om de hond voor de zekerheid nuchter te houden.

Röntgenbeveiliging
Teveel röntgenstraling is niet gezond. Bij het maken van foto’s van uw dier valt de dosis straling ruim binnen de veiligheidsmarges. Vandaar dat het voor uw dier onschadelijk is, zelfs als er relatief veel foto’s genomen worden.

De gevaren voor u en voor ons worden beperkt door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen aanwezig zijn in de röntgenruimte. Ieder persoon in de ruimte wordt beschermend in de vorm van loodjassen en loodhandschoenen. Kinderen tot 18 jaar en vrouwen die in verwachting zijn mogen niet in de röntgenruimte aanwezig zijn tijdens het nemen van röntgenfoto’s.

Onderzoek – Laboratorium

Op onze bovenverdieping hebben we een eigen laboratorium. Hier wordt urine-onderzoek, faeces-onderzoek en bloedonderzoek gedaan.

Doordat het mogelijk is om in huis te testen, beschikken we snel over uitslagen en kan snel de therapie ingezet of aangepast worden. Er wordt gebruik gemaakt van een zeer uitgebreid scala laboratoriumapparatuur.

Sommige bloedonderzoeken moeten opgestuurd worden. Onderzoek wordt dan gedaan door het laboratorium van de universiteitskliniek in Utrecht of door het vetmedlab.

Preparaten die door een cytoloog of patholoog beoordeeld moeten worden, worden ook naar de universiteit in Utrecht opgestuurd. Daar zitten hooggeleerden die al hun tijd besteden aan het beoordelen van cellen en weefsels. Uitslagen van cytologie zijn doorgaans binnen enkele dagen bekend. Als er weefsel is opgestuurd voor verder onderzoek dan duurt het langer voordat er een uitslag bekend is, meestal zeven tot tien dagen.

Ook onderzoek naar bacteriën en schimmels besteden wij uit. Het is in de praktijk haast niet mogelijk om betrouwbare laboratoriumomstandigheden te creëren. Doordat er bij Dierenkliniek Rhenen gebruik wordt gemaakt van een ophaalservice gaat er geen tijd verloren en is de uitslag net zo snel bekend als wanneer het onderzoek intern zou plaatsvinden.

De uitslagen worden uitsluitend door de dierenarts doorgegeven. Ook als de uitslag goed is, immers bij een goede uitslag kan het heel belangrijk zijn om verder onderzoek te doen  en alleen een dierenarts kan dat beoordelen. U kunt voor uitslagen bellen op het telefonisch spreekuur, dagelijks van 8.30 uur tot 9.00 uur, of u maakt een afspraak voor het spreekuur.

Orthopedie

Orthopedie is een van de onderdelen van chirurgische geneeskunde. De orthopedische chirurgie behandelt al die aandoeningen die uitgaan van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn dus de botten, de gewrichten, de spieren, pezen en banden. Bij onze huisdieren komen veel lichamelijke klachten voor die met het bewegingsapparaat te maken hebben, zoals botfracturen, artrose, knieproblemen en erfelijke afwijkingen.

Een dierenarts die orthopedische behandelingen doet, verricht natuurlijk operaties. Botoperaties zoals het herstellen van fracturen en opereren van gescheurde kruisbanden zijn daar een goed voorbeeld van. Maar voorafgaand aan de operatie vindt een uitgebreid klinisch onderzoek plaats. Er zal eerst een diagnose gesteld worden. Er zijn ook aandoeningen die niet geopereerd kunnen worden maar die met medicatie behandeld worden. Ook de behandeling van patiënten met aandoeningen aan het bewegingsstelsel die geen operatie kunnen ondergaan behoort tot de orthopedie.

U kunt bij ons terecht voor sommige orthopedische ingrepen. Denk hierbij aan patella-luxatie, of een gescheurde kruisband. Voor de uitgebreidere operaties zullen wij u doorsturen naar een specialist waar wij gopede ervaringen mee hebben. De nazorg voor dergelijke operaties wordt door onze eigen dierenartsen gedaan.

De operaties vinden plaats in de operatiekamer. Een patient die aan de botten, pezen of banden wordt geopereerd wordt altijd onder volledige narcose gebracht. De dieren krijgen gasnarcose en worden zonodig beademd. Ze worden aangesloten op bewakingsapparatuur, waarbij de temperatuur, de hartslag en de ademhaling nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De operaties vinden plaats onder steriele omstandigheden.

Met name honden die een orthopedische operatie hebben ondergaan hebben intensieve nazorg nodig. Het resultaat van de operatie is voor een deel afhankelijk van de revalidatieperiode. In die periode wordt veel van u gevraagd. Wij zullen u daarin zorgvuldig begeleiden. In het herstelproces kunnen ook aspecten zoals gewicht ter sprake komen. Overgewicht is een veel voorkomende oorzaak van problemen aan het bewegingsapparaat.

Tandheelkunde

Tandheelkunde bij gezelschapsdieren komt steeds meer in de belangstelling te staan. Dat zien wij bijvoorbeeld doordat er jaarlijks “de maand van de gebitscontrole” wordt georganiseerd en dat er op keuringen bij hondenshows steeds meer aandacht aan het gebit wordt besteed. Ook tv-commercials en reclame voor huisdiervoeding is steeds meer gericht op de gezondheid van het gebit van uw huisdier. Wij zijn blij met deze ontwikkeling, want problemen aan het gebit zijn onaangenaam en  pijnlijk voor het dier en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheidstoestand van het dier. Een verwaarloosd gebit geeft toegang voor bacteriën om in de bloedbaan terecht te komen en zo kunnen er ontstekingen ontstaan in de bijvoorbeeld de nieren of aan de hartkleppen.

Problemen die zich voordoen aan het gebit zijn onder andere

  • Tandplak en tandsteen
  • Tandvlees ontsteking
  • Afgebroken tand of kiezen
  • Dubbele elementen

.         Cariës

  • Wortelpuntabcessen
  • Afwijkende kaakstand en afwijkende stand van tanden en/of kiezen

U kunt bij ons terecht voor

  • Mondhygiène (uitgebreid schoonmaken en polijsten van alle tanden en kiezen)
  • Behandeling van stomatitis/gingivitis complex bij de kat
  • Trauma van tandfracturen (wortelkanaalbehandelingen, pulpa-overkapping)
  • Alle soorten extracties
  • Röntgenfoto’s van kaak, tanden en kiezen
  • Puppie-consulten waarbij er o.a. aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van het volwassen gebit.

Bijna alle tandheelkundige behandelingen vinden onder narcose plaats. Iedere narcose zal worden voorafgegaan door een zogenaamd pre-anaesthetisch onderzoek, waarbij de arts de algehele conditie van uw dier bekijkt. Hart en longen worden geëvalueerd, en indien noodzakelijk wordt het onderzoek aangevuld met een bloedonderzoek. Ook kan de arts in geval van twijfel over de hartfunctie besluiten tot een uitgebreider onderzoek van het hart door middel van een hartecho.

De tandheelkundige behandelingen worden door de dierenarts uitgevoerd. Zeker het trekken van tanden en kiezen mag niet onderschat worden. Wortels van kiezen zijn heel lang en het verwijderen hiervan is een zeer secuur werk. Er is altijd een anaesthesie-assistente aanwezig voor een veilige narcose.

SNOEP VERSTANDIG – EET EEN APPEL
OVER DE VERZORGING VAN HET GEBIT

Ha lekker, een appeltje. Natuurlijk mag een hond een stukje appel eten. Maar helaas, dat is echt onvoldoende om zijn gebit mee schoon te houden.

Als er problemen zijn met het gebit van een hond of kat zijn herken je die aan een of meer van de volgende symptomen. De hond of kat heeft een onaangename geur uit zijn bek, verminderde eetlust, veranderd gedrag, veranderde wijze van voedselopname, problemen met sluiten van bek, afwijkend kauwgedrag of door overmatige speekselvloed. Het tandvlees kan rood en ontstoken zijn en de kiezen bedekt met tandsteen.

Door voedselresten ontstaat er tandplak op de gebitselementen, deze tandplak wordt wanneer het niet binnen 24 uur verwijderd wordt, gemineraliseerd. Er ontstaat dan tandsteen. Op tandsteen blijft tandplak nog gemakkelijker zitten. Tandplaque veroorzaakt ontsteking van het tandvlees en uiteindelijk zal het tandvlees terugtrekken waardoor de tandhals bloot komt te liggen en zelfs de wortel. Het gebitselement kan dan verloren gaan. Wat veel mensen niet weten is dat problemen met het tandvlees ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Bacteriën kunnen in de bloedbaan terecht komen en vervolgens vastlopen in vitale organen zoals in hart en nieren. Er ontstaat nierschade of een ontsteking van de hartkleppen wat levensbedreigende gevolgen kan hebben.

Deze problemen zijn we liever voor. Daarom is een goede gebitsverzorging belangrijk. De eerste stap is het verwijderen van tandplak. Een hond doet dat voor een gedeelte zelf doordat bij het hijgen de tong steeds langs de binnenkant van de kiezen gaat en door te kauwen.  In de natuur moeten roofdieren hun prooi zelf losscheuren. De scheurkiezen worden hierbij mooi gereinigd.

Het gaat dus met name om de mechanische reiniging. De cyclus van het ontstaan van tandplak moet onderbroken worden tussen tandplak en mineralisatie. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen

Tanden poetsen

Tanden poetsen kan is zeer effectief en kan goed bij de meeste honden gedaan worden. Enkele katten laten tanden poetsen ook toe, zeker wanneer de handeling op jonge leeftijd gestart wordt.
Tandenpoetsen kan met behulp van een tandenborstel of bijvoorbeeld een gaasje. Er zijn diverse hondentandenborstels voor verkrijgbaar, met een kleinere kop en een langere steel, waarmee je ook gemakkelijk de achterste kiezen kan bereiken. Er bestaan ook een soort plastic vingerhoedjes, die je over je vinger schuift, aan de top van je vinger bevindt zich een klein borsteltje. De vinger is daarmee  goed beschermd. Ook een gaasje dat je om je vinger windt voldoet om de mechanische reiniging mee te volbrengen.
Gebruik geen gewone tandpasta, die bevat fluoride wat schadelijk kan zijn voor de maag. Er is speciale hondentandpasta verkrijgbaar die gewoon doorgeslikt kan worden. Deze tandpasta heeft voor honden en katten een heerlijke geur en smaak zoals gevogelte of lever.
Het belangrijkste is dat er regelmaat in de verzorging van het gebit zit. Hang bij wijze van spreke de tandenborstel naast de riem aan de kapstok. Je kan dan voor het uitlaten de tanden poetsen, de hond raakt er snel aan gewend en dat belooft meteen een mooie beloning. Een keer per dag poetsen is voldoende.
Omdat het bij oudere honden soms lastig is (maar zeker niet onmogelijk!) om te leren tanden poetsen adviseren wij altijd om op jonge leeftijd daar al mee te beginnen. Om het poetsen aan te leren kan je iets lekkers gebruiken om op de tandenborstel te doen, bijvoorbeeld leverpastei.

Tips voor het tandenpoetsen

  • Begin, indien mogelijk, op jonge leeftijd. Bij voorkeur tussen 8 en 12 weken.
  • Laat de hond aan de tandenborstel wennen. Doe er bijvoorbeeld leverworst of smakelijke hondentandpasta op en laat de leverworst eraf likken.
  • Gebruik een hondentandenborstel, gaasje en hondentandpasta.
  • De eerste keer voorzichtig de bovenlip optillen en alleen de hoektanden poetsen.
  • Bij de volgende stap de kiezen aan de buitenkant poetsen.
  • Als laatste stap de snijtanden poetsen.
  • De binnenkant van de tanden en kiezen hoeft in de regel niet gepoetst te worden.
  •  Maak er een dagelijks ritueel van.
  •  Beloon de hond met een knuffel, lekker ravotten of een mooie wandeling.
  • Met poetsen hou je het gebit mooi schoon en voorkom je veel ellende!

Speciale voeding

Er komen steeds meer merken voeding op de markt die claimen dat ze effect hebben op het schoonhouden van het gebit. Niet iedere voeding is even effectief. De premium merken zoals Hill’s, Eukanuba en Royal Canin hebben uitgebreid wetenschappelijk bewijs voor een goede werking. Voeding die voor een schoon gebit ontwikkeld is, is zeer geschikt voor zowel honden als katten
Wat voor een voeding je ook kiest. Het zal alleen werken als de hond of kat ook daadwerkelijk kauwt op de voeding en het niet zonder kauwen doorslikt. Daarnaast zijn al deze soorten voeding alleen zinvol om te geven als er nog geen tandsteen aanwezig is. Ze werken namelijk preventief. De brokken zijn extra groot om het kauwen te stimuleren. Een speciale vezelmatrix zorgt dat er een goede mechanische reiniging plaatsvindt, zo zorgt de voeding ervoor dat het tandplak van de tanden verwijderd wordt en voorkomt zo het ontstaan van tandsteen. Een unieke formule van antioxydanten helpt tandvleesontsteking voorkomen.  Door het verlaagde eiwitgehalte beperkt het de vorming van tandplaque. En door een verlaagd calciumgehalte beperkt het de mineralisatie van tandplak tot tandsteen.

Kauwstrips en andere dingen om op te kauwen

Ook kauwstrips, botten, buffelhuid, varkensoren, flostouwen en andere dingen waar de hond goed op moeten kauwen bevorderen de mechanische reiniging. Er bestaan ook  zeer effectieve tandheelkundige speeltjes. Een goede kauwstrip heeft ook bacteriedodende eigenschappen. Wanneer u kauwstrips wil geven, let dat wel op dat de kauwstrips van sommige merken erg calorierijk zijn. Kijk ook uit met het doorslikken van de laatste restjes buffelhuid en varkensoren. Als honden te grote stukken buffelhuid doorslikken kan dit problemen geven in het maag-darmkanaal. Laat uw hond daarom niet alleen met kauwstrip, varkensoor of buffelhuid.

Mondwater

Met poetsen en voeding kom je niet in de kleine ruimtes tussen de kiezen. Flossen tussen de achterste kiezen is praktisch onmogelijk. Er bestaat een mondwater speciaal voor honden en katten dat je eenvoudig door het drinkwater kan doen.  Mondwater bevat xylitol en chloorhexidine. Dit voorkomt tandplak, tandsteen en een slechte adem bij hond en kat. Er wordt wel 50% minder tandplak gevormd wanneer mondwater consequent aan het drinkwater wordt toegevoegd. Voor een optimale verzorging van het gebit van hond of kat dient het mondwater deel uit te maken van het complete gebitsverzorgingsprogramma. Natuurlijk is het ook aan te bevelen voor dieren waarbij tandenpoetsen niet lukt.

Gebitssanering

Wanneer er al tandsteen aanwezig is zal tanden poetsen of speciale voeding onvoldoende effectief zijn. Het is dan nodig dat er eerst een gebitsbehandeling wordt uitgevoerd. Bij Dierenkliniek Rhenen worden alle gebitsbehandelingen door een dierenarts gedaan. In de regel zal dat onder sedatie of onder algehele narcose gebeuren. Daarbij is altijd een anaesthesie-assistente aanwezig voor de bewaking van de narcose. Honden en katten krijgen eerst een uitgebreid klinisch onderzoek en zonodig wordt er ook bloed afgenomen voorafgaand aan de narcose.

Bij een gebitsbehandeling  wordt al het tandsteen en tandplak verwijderd met speciaal daarvoor ontwikkeld instrumentarium. Het glazuur van de tanden wordt gepolijst om plakretentie te voorkomen. Indien nodig zullen er ook elementen getrokken worden. Soms zal er eerst een röntgenfoto gemaakt moeten worden om de gezondheidstoestand van tanden en kiezen te beoordelen.

Als het gebit eenmaal helemaal schoon is kunt u thuis direct starten met poetsen en/of speciale voeding te geven om te voorkomen dat nieuw tandsteen ontstaat.

Succes met de verzorging van het gebit!