VIRAL HAEMORRHAGIC DISEASE (VHD)
VHD is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een calicivirus. Deze ziekte heeft net als myxomatose meestal een dodelijk verloop. Er worden ook wel andere benamingen gebruikt zoals VHS, RHD of konijnenziekte.
Verspreiding
De ziekte verspreidt zich via direct contact tussen konijnen, maar ook via ontlasting, door stekende insecten, via besmet materiaal en besmette voeding zoals vers gras. Zelfs uw eigen schoenzolen kunnen het virus meedragen.
Symptomen
De incubatietijd is kort, één tot drie dagen na de besmetting kunnen er al symptomen optreden. Kenmerkend voor deze ziekte is het ontstaan van bloedingen. Bloederige diarree en bloedneuzen worden vaak gezien. Het konijn zal stilletjes zijn, stoppen met eten en zich terugtrekken. Meestal zien we koorts, benauwdheid, en tekenen van ongemak. Er kan ook een heel acuut verloop zijn, waarbij geen enkel symptoom gezien wordt. Het konijn overlijdt plotseling zonder dat u iets van ziekte heeft kunnen zien.
Behandeling
Er bestaat geen goede therapie voor VHD. Als de symptomen mild zijn (wat echter zeer zelden het geval is), kan er geprobeerd worden een behandeling in te stellen. Er worden pijnstillers en vitaminen toegediend en u zal moeten zorgen dat het konijn blijft eten. Helaas verloopt de ziekte in bijna alle gevallen dodelijk ondanks de ingestelde therapie.
Hoe kun je de ziekte voorkomen?
Voorkomen van VHD kan alleen door het konijn jaarlijks te laten vaccineren.
De eerste vaccinatie mag vanaf een leeftijd van 8 weken gegeven worden. Zeven dagen na deze vaccinatie heeft het konijn een goede bescherming tegen VHD. De vaccinatie mag niet aan zieke konijnen worden toegediend. Drachtige of lacterende konijnen mogen deze vaccinatie wel hebben.
Wanneer de ziekte is geconstateerd nadert de kans op besmetting voor andere konijnen in de omgeving de 100%. Het duurt drie maanden voordat het virus zelf niet meer in de omgeving aanwezig zal zijn. Preventieve maatregelen anders dan vaccinatie zijn niet zinvol.
Voorkomen is beter dan genezen!
MYXOMATOSE
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus: het Myxomavirus, een virus behorend tot de pokkenvirussen.
Verspreiding
Myxomatose wordt met name verspreid door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Mogelijk is ook besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk, maar daar zijn de meningen over verdeeld.
Symptomen
De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen is enkele dagen tot twee weken.
De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, snuit, oren en rondom de geslachtsorganen. Deze knobbels noemen we myxomen. Ze kunnen zich in ernstige gevallen over het hele lichaam verspreiden. Binnen afzienbare tijd zal er ook een longontsteking ontstaan, het konijn wordt benauwd. Myxomatose is een dodelijke aandoening, de meeste besmette konijnen sterven. De tijd die verstrijkt voordat een besmet konijn overlijdt kan variëren van enkele uren tot maanden. Bij een intensieve behandeling die tijdig gestart wordt is er een kleine overlevingskans.
Behandeling
Het virus zelf kan niet bestreden worden. Indien de ziekte optreedt is de belangrijkste therapie: het konijn zo goed mogelijk verzorgen.Zorg dat het konijn blijft eten, dan kan als het nodig is door te dwangvoeren. Verder zal de pijn bestreden moeten worden door een goede pijnstiller te geven. Secundaire bacteriële infecties kunnen behandeld worden met antibiotica en oogzalf. Het kan weken tot maanden duren voordat het konijn volledig genezen is.
Hoe kun je de ziekte voorkomen?
Probeer insecten te weren uit de hokken door het gebruik van horren of fijnmazig gaas.
Bestrijd vlooien met behulp van advantage of stronghold. Voorkom contact met egels. Andere huisdieren zoals katten en honden kunnen de vlooien overbrengen. Katten en honden dienen ook tegen vlooien behandeld te worden.
Zorg voor een goede hygiëne.
Zorg bij verdenking van myxomatose dat konijnen geen onderling contact hebben. Laat uw konijn preventief vaccineren tegen de ziekte in het voorjaar en in het najaar. Let wel dat drachtige of zieke konijnen niet gevaccineerd mogen worden. Vaccinatie is mogelijk vanaf vier weken leeftijd. Dwergkonijntjes mogen pas vanaf drie maanden leeftijd een myxomatose-vaccinatie krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen!