Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Menu

Stamceltherapie

ARTROSE IS TE GENEZEN

Jarenlang hebben wij als dierenartsen moeten vertellen dat artrose niet te genezen is. Ook al zijn er goede alternatieven om de pijn te verzachten en te zorgen dat de honden minder lijden onder de artrose. Een echte oplossing was er niet. Nu is er eindelijk een therapie die artrose geneest. Dierenkliniek Rhenen en Medivet Benelux hebben een uniek samenwerkingsverband waardoor nu de mogelijkheid bestaat om in Nederland stamceltherapie bij honden toe te passen. Bij deze methode worden lichaamseigen stamcellen uit het vet van de hond geïsoleerd en na bewerking in de gewrichten gespoten waardoor kraakbeen herstelt. Bij bijna 85% van de behandelde honden is deze therapie succesvol. In diverse landen om ons heen zijn reeds duizenden honden behandeld. Dierenkliniek Rhenen is de eerste dierenkliniek in Nederland waar deze vernieuwende therapie op grote schaal toegepast wordt.

Artrose
Artrose is één van de meest voorkomende oorzaken van chronische pijn bij honden. Meer dan 20% van de honden krijgt vroeg of laat last van artrose. Slijtage wordt het in de volksmond genoemd. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen steeds slechter wordt. Het gewrichtskraakbeen raakt beschadigd, kan zich niet herstellen en kan uiteindelijk geheel verdwijnen. Een gewricht met artrose kan schokken minder goed opvangen waardoor bewegen moeilijk en pijnlijk wordt. Doordat er geen gezond gewrichtskraakbeen is kunnen problemen aan het bot ontstaan. Het gewricht kan uitsteeksels vormen, dikker worden en een andere vorm krijgen. Als reactie op de pijn gaat de hond minder bewegen wat weer stijfheid en vermindering van spieren veroorzaakt. Er kunnen hierbij ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het gewricht wordt dan warm en er ontstaat vochtophoping.

Medivet: de behandeling
Deze behandeling wordt in grote delen van de wereld al jaren succesvol toegepast. Het principe berust op het oogsten van stamcellen en het herstel van het kraakbeen. De stamcellen worden behandeld en terug ingespoten in de aangedane gewrichten waar deze stamcellen nieuw kraakbeen zullen gaan vormen. Daarnaast wordt een hoeveelheid stamcellen in de bloedbaan gebracht. Deze zullen zelf hun weg vinden naar de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn.

De behandeling is relatief weinig belastend voor de hond en verloopt als volgt:
Eerst wordt bepaald of de hond voor deze therapie in aanmerking komt. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de algehele gezondheid en om welke gewrichten het gaat. Onder narcose wordt een kleine hoeveelheid vet (20 gram, dat is vergelijkbaar met enkele theelepels) afgenomen middels een snede. De snede wordt weer gehecht en deze zal snel genezen. Als de hond slaapt wordt er ook bloed afgenomen. In ons eigen laboratorium isoleren en behandelen we de stamcellen. Door precursors toe te voegen kunnen de stamcellen gestuurd worden om kraakbeen te gaan vormen. Deze procedure neemt ongeveer 3 uur in beslag. Vervolgens worden de stamcellen ingespoten in zowel de aangedane gewrichten als de bloedbaan. Dit gebeurt steriel en om de pijn te verminderen is er voor deze tweede behandeling een licht roesje nodig. In de gewrichten ontwikkelt zich vervolgens nieuw kraakbeen. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt is dus volledig lichaamseigen. Hierdoor is het risico op complicaties nagenoeg niet aanwezig.

Herstel
De eerste 2 weken zal de hond volledige rust moeten houden. Na 2 weken tot ongeveer 3 maanden komt het genezingsproces op gang. Nieuw kraakbeen wordt gevormd en hersteld. De schokdempende werking van het kraakbeen zal terugkeren. Verdere slijtage wordt voorkomen en de pijn zal volledig verdwijnen of sterk gereduceerd worden. Meer dan 85% van de duizenden honden die tot nu toe behandeld zijn heeft baat bij de behandeling. Ze zijn minder kreupel, hebben minder pijn en de gewrichtsstijfheid wordt minder. Een behandelde hond zal zich veel makkelijker gaan bewegen. De therapie is echter geen wondermiddel. Een verbeteringspercentage van 40% per individu ligt in de lijn der verwachting. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat het succes van de behandeling gemiddeld vier jaar duurt.

Stamcellen
Stamcellen zijn cellen die zichzelf nog niet gespecialiseerd hebben. Ze kunnen zich in een later stadium differentiëren tot bijvoorbeeld vetweefsel, kraakbeen, bot of spierweefsel.
Stamcellen bevinden zich op veel plaatsen in het lichaam zoals in het beenmerg en in de navelstreng. Deze cellen zitten ook in vetweefsel. Het oogsten van stamcellen uit vetweefsel is het makkelijkste, minder pijnlijk en het herstel is snel. Iedere hond heeft voldoende vetweefsel om deze operatie te ondergaan, er is slechts weinig vet voor nodig.

Voordelen
Het eerste voordeel dat genoemd moet worden is dat dit de enige methode is om artrose te genezen. Honden die op deze manier behandeld worden zullen minder pijn hebben en daardoor hun speelsheid weer terugkrijgen. Het is in de meeste gevallen niet meer nodig om pijnstillers te geven of om dieetvoeding of toevoegingen bij het eten te geven. Na enkele weken is er geen bewegingsbeperking meer nodig, de hond kan weer vrijuit spelen en wandelen. Door het toepassen van deze therapie is het voor enkele honden mogelijk om ingrijpende operaties te voorkomen. Uiteindelijk is het doel van de therapie de levenskwaliteit te verbeteren.

Voor welke honden?
In principe kunnen alle gewrichten succesvol worden behandeld. Voorwaarde is dat de hond overigens gezond is. Een algeheel klinisch onderzoek zal hiervoor eerst uitgevoerd worden en zo nodig wordt er ook bloedonderzoek gedaan en/of röntgenfoto’s genomen.

Veiligheid en internationale samenwerking
De technische toepassing is voor de dierenartsen van Dierenkliniek Rhenen eenvoudig. Zowel het afnemen van het vet en van bloed als het inspuiten van gewrichten is een routine behandeling. Algehele narcose wordt onder volledige bewaking gedaan met een anaesthesie-assistente, met gasnarcose en bewakingsapparatuur. Veiligheid staat hoog in het vaandel. In België en Luxemburg wordt de Medivet therapie ook toegepast onder meer aan de Universiteit van Gent. Omdat het een nieuwe therapie betreft vinden de dierenartsen van Dierenkliniek Rhenen een internationale samenwerking zeer belangrijk. Er is regelmatig contact met ervaren collega’s uit België en de VS.
Zo zal ook iedere kandidaat voorafgaande aan de therapie zorgvuldig onderzocht worden. Door een intensieve samenwerking met onder andere een orthopedisch chirurg kan voor iedere patiënt zorgvuldig afgewogen worden of de Medivet therapie de juiste therapie is.

Andere toepassingen
Stamceltherapie heeft zijn eerste toepassingen gehad in de paardengeneeskunde waar met veel succes paarden met peesrupturen en botfracturen behandeld zijn. Deze methode van stamcellen oogsten en ontwikkelen lijkt ook een prachtige ontwikkeling in de humane geneeskunde. Toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld suikerziekte, reuma en veel andere immuungemedieerde ziekten zijn momenteel in onderzoeksfase en bieden mooie perspectieven voor de toekomst. In Europa bestaan er al privéklinieken die de stamceltherapie bij mensen toepassen.

Honden met reuma komen ook in aanmerking voor behandeling. Doordat er cytokines worden uitgescheiden door de stamcellen is er een uitgebreid effect op het immuunsysteem. Honden die een ernstige vorm van reuma hebben worden met een andere methode behandeld. Het transplantaat wordt niet in een enkel gewricht ingespoten maar in de aderen waardoor het door het hele lichaam effect zal hebben.

Meer informatie vindt u op:  http://www.medivetbenelux.nl/ of  http://www.medivet-benelux.com/ 

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.