Fout
  • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Menu

Nieuw vaccin tegen Ziekte van Weil

Leptospirose is een verzamelnaam van ziekten die veroorzaakt worden door leptospiren (beweeglijke bacteriën die via de huid en/of slijmvliezen binnen dringen). Er zijn meer dan 220 verschillende soorten bekend. De ziekte van Weil is wel de beruchtste.

Honden in Nederland worden jaarlijks gevaccineerd tegen de ziekte van Weil. De infectie kan bij honden worden doorgegeven via urine van andere honden, de bruine rat en stilstaande wateren. De ziekte kan leiden tot ernstig nier- en leverfalen en zelfs tot de dood. Besmette honden kunnen een bron van infectie zijn voor mensen. Aangezien leptospirose een ernstige aandoening is voor mensen, is bescherming van honden door vaccinatie erg belangrijk.

De eerste symptomen zijn vaak zeer vaag waardoor de ziekte lastig te herkennen is. Vooral nieren en lever worden aangetast door de leptospiren. De verschijnselen kunnen variëren van acute sterfte, koorts, rillen, dorst, braken, uitdrogen tot ontstekingen aan de ogen of bek. Soms zie je bloedinkjes of geelzucht.

De huidige vaccinatie die nu standaard gegeven wordt, beschermt tegen 2 soorten van de betreffende bacterie. Uit onderzoek blijkt dat er echter nog 2 soorten verantwoordelijk zijn voor deze ziekte. Er is sinds enige tijd een nieuw vaccin op de markt. Deze biedt bescherming tegen 4 soorten bacterie in plaats van 2. Om voldoende bescherming tegen de 2 nieuwe soorten te krijgen zal er een herhalingsvaccinatie na 4 weken moeten plaatsvinden. Hierna is jaarlijks vaccineren weer voldoende.

Vanaf half maart zal er bij Dierenkliniek Rhenen ook gevaccineerd gaan worden met het nieuwe vaccin. U ontvangt daarover bericht als uw hond toe is aan de jaarlijkse gezondheidscontrole.

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.