Menu

Voeding


DE SCHIJF VAN VIJF VOOR HET KONIJN

Dieetadvies voor konijnen
De gezondheid van een konijn is voor een groot deel afhankelijk van de voeding die we geven. Veel problemen, zoals onvoldoende werking van de darmen en het doorgroeien van de kiezen kunnen geheel of gedeeltelijk voorkomen worden door het geven van goede voeding. Daarom hebben we ook voor konijnen de schijf van vijf samengesteld.

1. Water
Vers schoon water moet altijd ter beschikking staan. Een konijn drinkt ongeveer 50 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag. Maar sommige konijnen spelen met hun waterfles of drinken meer uit verveling. Meer drinken kan ook op gezondheidsproblemen duiden.

2. Hooi
Hooi vormt de basis van de voeding. Konijnen eten bijna de hele dag door. Ze hebben structuur nodig in de voeding en dat zit veel in hooi. Structuur in voeding zorgt voor een goede darmwerking. Daarom zal er vierentwintig uur per dag hooi voor het konijn tot hun beschikking moeten staan.

3. Brokjes
De meest lekkere maaltijden zijn verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken. Wij adviseren om géén granenmix te geven. Konijnen zoeken daar de lekkerste hapjes uit en laten de brokjes - waar juist de goede voedingsstoffen inzitten - staan. Je kan dat bijvoorbeeld vergelijken met een mens die alleen maar friet en frikadellen eet. Daarom is het beter eenvoudige brokjes te geven. Brokjes die allemaal hetzelfde zijn. Dan maakt het niet uit welk brokje het konijn uitkiest, de goede voedingsstoffen komen in ieder geval binnen.

Niet alle merken konijnenvoeding hebben dezelfde kwaliteit. Ons advies is om te kiezen voor de geëxtrudeerde brokjes. Deze hebben een goede samenstelling, zijn zeer smakelijk en bevatten in tegenstelling tot de gewone biks veel vezels. Science Selective Rabbit voldoet aan alle eisen en is bij ons verkrijgbaar.
Een konijn mag 20 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht eten per 24 uur. (Voor Science Selective  Rabbit komt 20 gram overeen met 2 ½ eetlepel.) Als je meer geeft vergeet het konijn hooi en groenvoer te eten, terwijl dat juist zo belangrijk voor hem is. Jonge konijnen, tot zes maanden leeftijd en konijnen die ouder zijn dan zes jaar mogen meer brokjes hebben.

4. Groenvoer
Groenvoer is een belangrijke aanvulling op hooi. In groenvoer zitten weinig koolhydraten en veel structuur. Konijnen die niet gewend zijn om groenvoer te krijgen kunnen diarree krijgen als de hoeveelheid die gegeven wordt te groot is. Begin daarom met bijvoorbeeld één blaadje van een paardenbloem en kijk wat er met de ontlasting gebeurt. Zo kan je iedere dag een beetje meer groenvoer geven. Konijnen zijn dol op wilgentakken, paardenbloemblaadjes, peterselie, wortels, andijvie, broccoli, sla, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy en het loof van wortelen.

Gras moet in het basispakket zitten. In gras zit ook weer veel structuur, maar gras bevat ook bepaalde zuren waardoor de kiezen goed slijten en de vorming van haken op de kiezen vertraagd of voorkomen kan worden. Groenten die je niet moet geven zijn: prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs en rauwe aardappelen. Een teveel aan koolsoorten en bladgroente kan buikpijn veroorzaken.

5. Verwennerij

Fruit is lekker als verwennerij. Bedenk dat fruit veel suiker bevat. Teveel fruit is dus niet goed. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, kers, kiwi, eigenlijk alles wat hij lekker vindt, eten. Citrusfruit mag wel maar wordt door de meesten minder gewaardeerd. Speciale konijnensnoepjes zijn prima om het konijn te verwennen.

Wennen
Nieuwe voeding kan buikpijn veroorzaken als je plotseling overstapt van de ene naar de andere voeding. Neem een week de tijd om steeds een beetje meer van de nieuwe voeding en een beetje minder van de oude voeding te geven.

Groente en fruit kunnen ook klachten geven als het konijn niet gewend is om dit te eten. Begin dus altijd met het geven van kleine hoeveelheden.
Aan hooi hoeft een konijn niet te wennen. Een konijn kan nooit tevéél hooi eten.

Smakelijk eten!

Namens de dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Rhenen

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.