Menu

Operatie en narcose

Konijnen zijn zeer gevoelige dieren. De organen zijn relatief week, hun botten bevatten in verhouding minder calcium en een konijn heeft veel meer narcose middel nodig om een goed anaesthesie te verkrijgen. Bij operatie en narcose loopt een konijn een hoger risico op complicaties dan een hond of een kat. Daarom is de juiste zorg tijdens de operatie en de juiste vóór- en nazorg erg essentieel.

Vóór de operatie

Vóór de operatie verzoeken wij u op de volgende punten te letten:

* Konijnen en knaagdieren mogen nìet nuchter gehouden worden, geef ze hun normale voeding tot vlak voor de afspraak.
* De kooi waarin het dier gebracht wordt moet schoon en droog zijn. Leg een oude handdoek of kranten op de bodem, liever geen hooi, stro of zaagsel.
* U mag voor het lievelingskostje van uw konijn of knaagdier meegeven, zodat uw konijn of knaagdier na de operatie weer snel gaat eten. 
* Wanneer uw huisdier medicijnen gebruikt, overleg dan van te voren met ons of die medicatie gegeven mag worden. 
* De meeste dieren mogen direct na de operatie, zodra ze goed wakker zijn, weer mee naar huis. Zorg dat u in de buurt bent en dat u telefonisch bereikbaar bent op de dag van de operatie.

Tijdens de operatie

de operatie wordt de narcose van het konijn goed bewaakt door een ervaren anaesthesie-assistente. Wij maken gebruik van gasnarcose in combinatie met een zeer goed pijnstilling.  Het voordeel van gasnarcose is dat het veiliger is omdat de dosering constant bijgesteld kan worden, de reactie van het lichaam op het bijstellen gaat heel snel.

Onze dierenartsen hebben beiden veel ervaring met het opereren van konijnen.  U kunt bij ons terecht voor sterilisatie en castratie van konijnen, maar ook onder andere wondherstel, darmoperatie, blaasoperaties, behandeling van abcessen en amputatie is mogelijk. Indien mogelijk worden de hechtingen onder de huid geplaatst zodat het konijn er zelf niet aan kan knagen.

Na de operatie

Na de operatie wordt het konijn warm gehouden en wij beschikken over een zuurstofkooi. Tevens krijgt het konijn een injectie die ervoor zorgt dat de darmen weer vlot gaan werken. Wij zullen ervoor zorgen dat het konijn zo snel mogelijk weer gaat eten. Een goede pijnbestrijding is draagt bij aan een sneller en beter herstel. Een snelle recovery is voor konijnen letterlijk van levensbelang.

Als het konijn goed wakker is dragen wij de zorg aan u over. Thuis kunt u zorgen voor een schone kooi, waar geen normale bodembedekking in ligt. Er mag wel bijvoorbeeld een oude handdoek of kranten in de kooi liggen. Zo kan er geen vuil in de wond komen. Een warm en rustig plekje zal het konijn de eerste twee dagen zeer op prijs stellen, u kunt hiertoer een kruik in de kooi leggen. Een konijn mòet direct na de operatie aan het eten gaan, als dat niet vanzelf gaat zult u het konijn met een pipetje dwangvoer (Critical care of Science Selective) moeten ingeven. Hou goed de wond in de gaten, er mag geen bloed uitkomen. Verder mag het konijn niet sloom zijn en koud aanvoelen. Een algemene richtlijn is dat u vanaf dat u het konijn ophaalt een stijgende lijn in het herstel zal moeten zien.

Indien u twijfelt over het herstel na de operatie twijfel dan niet om telefonisch contact met ons op te nemen. Er is 24 uur per dag een dierenarts bereikbaar.

 

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.