Menu

Overgewicht & afvallen

Afvallen

Zonder dat u het merkt kan uw hond of kat te zwaar worden. “Die ziet er goed uit” hoort u bij het uitlaten. Of “wat een gezellige theemuts” als commentaar op uw kat. Na het zwemmen blijkt het ineens toch niet de dikke vacht te zijn. Of, u komt voor een gewone controle en de dierenarts laat u weten dat uw vriend “veel te veel gegroeid is”.

Overgewicht bij honden en katten. Het is een dagelijks probleem in onze praktijk. Net als bij mensen heeft overgewicht grote gevolgen voor de gezondheid en de kwaliteit van leven. Vaak zien we een grote gewichtstoename na sterilisatie en castratie. Het is van groot belang om meteen na de ingreep minder voeding aan te bieden. Wij kunnen u adviseren over de juiste hoeveelheid voeding voor uw hond of kat. Natuurlijk bent u altijd welkom om te komen wegen.

Meestal echter ontstaat het overwicht bij de hond langzaamaan. Een stukje brood bij het ontbijt. Een extra koekje bij de koffie. Een beloning voor de wandeling, want hij ging zo netjes zitten bij de deur. Na de wandeling iets lekkers, want dat krijgt hij altijd. En dan ’s avonds nog een kauwstaafje, hij moet tenslotte ook tandenpoetsen. De brokken in de bak bij de echte maaltijd zijn zo weinig, toch maar een paar erbij, hij keek zo zielig. Zo krijgt uw vriend elke dag teveel aan calorieën binnen. Als dat lang genoeg aanhoudt, dan wordt dat vanzelf omgezet in lichaamsvet.

Bij katten heeft het ontstaan van overgewicht vaak te maken met verveling. Bij te weinig uitdaging, te weinig mogelijkheden om het soorteigen gedrag te uiten (sluipen, jagen, klimmen), maakt de kat graag de gang naar zijn voerbakje. Tegelijk is het moment van voeren ook vaak het moment dat de kat aandacht krijgt. Soms is het dus geen vraag om eten, maar gewoon een vraag om aandacht, een knuffel, een spelletje.

Om erachter te komen waar bij uw dier de oorzaak zit is het zaak om kritisch te kijken naar de voedingsgewoonten. Wij helpen u daar graag bij. Medische oorzaken voor het overgewicht sluiten we uit. Met u bepalen we met welke tussendoortjes u moet stoppen en hoeveel brokken uw dier mag eten. We bepalen een streefgewicht en spreken een vast weegmoment af. Bij hardnekkige problemen kunnen we speciale dieetvoeding voorschrijven.

Samen met u zorgen we ervoor dat uw vriend weer fit wordt!

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.