Menu

Digitale röntgen, officiële HD- en ED-foto's


Röntgenfoto’s
Röntgenfoto’s maken is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Zo kunnen botbreuken of ongewenste voorwerpen in de ingewanden gemakkelijk opgespoord worden. De longen en het hart kunnen beoordeeld worden en met röntgenfoto’s is goed zien of er gewrichtsslijtage heeft plaatsgevonden. Dit is maar een greep uit de mogelijke toepassingen van een röntgenfoto.

Digitale röntgen
Wat is het voordeel dan van digitale röntgen ten opzichte van een “gewoon” röntgenapparaat? 

De kwaliteit van de foto’s is veel beter en met digitale fotografie is er veel meer mogelijk: details zijn uit te vergroten en er zijn metingen te verrichten.

De straling die gebruikt wordt is dezelfde als bij gewone röntgenopnames. Het verschil is dat de foto's  niet meer worden ontwikkeld zoals vroeger. De röntgenstralen worden opgevangen met fosforplaten. De beelden worden met een scanner afgelezen en in de computer opgeslagen.
Het grote voordeel van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is. Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en zonodig aangepast in contrast en belichting, is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is fijn voor ons maar vooral voor uw dier. In de praktijk betekent dat namelijk dat het maken van foto’s sneller gaat en minder belastend voor uw hond of kat is. Het zal minder vaak nodig zijn om narcose of roesje te gebruiken om een foto te maken. En u hoeft niet meer te wachten op de uitslag omdat er geen omslachtig ontwikkelingsproces meer is.

Digitale foto’s zijn ook gemakkelijker te archiveren. Handig voor de kliniek want deze röntgenfoto’s worden opgeslagen in het digitale dossier van uw huisdier en zijn dus altijd direct weer oproepbaar. Bovendien zijn de foto’s met enkele muisklikken door te sturen naar een radioloog voor een second opinion.

Wat u niet direct zult merken, maar wat zeker heel belangrijk is, is dat deze methode milieu- en arbeidsvriendelijker is omdat er geen chemicaliën gebruikt worden. Als er mogelijkheden zijn voor de kliniek om het milieu minder te belasten dan willen wij daar natuurlijk graag een steentje aan bijdragen.

Heupdysplasie en Elleboogdysplasie
Heupdysplasie of HD en elleboogdysplasie of ED zijn helaas veelvoorkomende aandoeningen bij honden. HD-foto’s en ED-foto’s worden om de volgende redenen gemaakt:
  • Fokkerij
  • Werkhond
  • Inventarisatie voor toekomstig gebruik op verzoek eigenaar (zoals hondensport)
  • (Pijn)klachten
Voor de fokkerij is het verplicht om de röntgenfoto’s objectief te laten beoordelen, daarom worden alle officiële HD-foto's onder gelijke omstandigheden gemaakt en worden ze opgestuurd naar de Raad van Beheer, afdeling GGW, voor officiële beoordeling.

Conform de regels van de F.C. I. dient de hond voor het laten maken van HD-röntgenfoto’s 12 maanden oud te zijn. Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een minimum leeftijd van 18 maanden.

Wanneer u een afspraak heeft om officiële HD of ED foto’s te laten maken verzoeken wij het volgende mee te nemen:
  • officiële stamboom
  • eigendomsbewijs

Voor officiële HD of ED foto's moet de hond nuchter zijn. Voor officiële ED-foto’s is altijd een roesje noodzakelijk.

Röntgenbeveiliging
Teveel röntgenstraling is niet gezond. Bij het maken van foto's van uw dier valt de dosis straling ruim binnen de veiligheidsmarges. Vandaar dat het voor uw dier onschadelijk is, zelfs als er relatief veel foto's genomen worden.

De gevaren voor u en voor ons worden beperkt door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen aanwezig zijn in de röntgenruimte. Iedere persoon in de ruimte wordt beschermd in de vorm van loodjassen en loodhandschoenen. Kinderen tot 18 jaar en vrouwen die in verwachting zijn mogen niet in de röntgenruimte aanwezig zijn tijdens het nemen van röntgenfoto’s.

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.