Menu

Gasnarcose met constante bewaking


Gasnarcose is de meest gecontroleerde vorm van narcose. Door het gebruik van gasnarcose is het zogenaamde narcoserisico heel klein geworden. Wij brengen ook regelmatig oudere patiënten onder narcose. Alle patiënten die onder narcose gaan worden eerst uitgebreid klinisch onderzocht. Indien daar aanleiding toe is wordt er van te voren een bloedonderzoek gedaan.

Als de patient onder narcose gebracht wordt krijgt hij eerst pijnstilling en een prik waar hij rustiger van wordt.

Alle patienten die onder narcose worden gebracht krijgen een waakinfuus. Hierbij wordt een braunule in een ader in de voorpoot ingebracht. Via de braunule kan heel snel medicatie toegediend worden. De patient krijgt op deze wijze ook vocht toegediend.
In de keel wordt een tube ingebracht zodra het dier slaap. Dit is een buisje waardoor het gas (een mengsel van zuurstof en isofluraan) direct in de longen komt.

Zodra de patiënt onder narcose wordt gebracht wordt de bewakingsapparatuur aangesloten. De CO2 wordt gemeten - dit is een belangrijke waarde voor de ademhaling - en er wordt een hartfilmpje gemaakt. De ademhaling, de hartslag en de temperatuur zijn constant op een monitor zichtbaar. Er is altijd speciaal daarvoor opgeleide paraveterinair bij de patiënt om de narcose nauwlettend in de gaten te houden. Zodra de waarden zouden afwijken kan de narcose worden bijgesteld of kan er zelfs heel snel worden ingegrepen. Het is voor ons vanzelfsprekend dat er altijd een dierenarts aanwezig is wanneer de patient onder narcose is.

Een dier dat onder gasnarcose is geweest herstelt sneller van de narcose dan van de meeste injectienarcoses. Dieren die wakker worden uit de narcose worden nog steeds constant gemonitord. We kijken o.a. naar de temperatuur, de pols en de kleur van de slijmvliezen. Over het algemeen kan een dier na de operatie binnen een uur weer mee naar huis. Als het dier een langer herstel heeft, bijvoorbeeld omdat de lichaamstemperatuur niet snel genoeg op peil komt of omdat hij langer slaperig blijft, blijft hij wat langer bij ons in de recovery.

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.