Menu

Als uw huisdier overlijdt


Afscheid
Voordat u besloten heeft een hond of kat in huis te nemen, heeft u er misschien al over nagedacht. Er komt een dag waarop je afscheid moet nemen van je trouwe metgezel, een dag dat je huisdier overlijdt. De een ziet deze dag al jaren aankomen, voor de ander komt deze dag heel plotseling. Deze dag zal vol van emoties zijn. En dan moet, hals over kop, ook nog een beslissing genomen worden: “wat nu?”.

Hieronder hebben wij voor u de mogelijkheden op een rijtje gezet.

Begraven
Jarenlang was er in de diverse gemeentes een verschillend beleid ten aanzien van het begraven van huisdieren in de tuin. In de ene gemeente was het toegestaan, in de andere gemeente werd het gedoogd. Gelukkig is hier nu een eenduidige wetgeving over; honden en andere gezelschapsdieren mogen begraven worden in de eigen tuin. Het dier mag niet in plastic gewikkeld worden en het grafje moet minimaal één meter diep zijn.
Begraven in eigen tuin is een prachtige ceremonie. Uw trouwe vriend blijft altijd dichtbij.

Maar wat als u gaat verhuizen? Of misschien woont u op een flat?
Begraven kan ook bij begraafplaatsen voor gezelschapsdieren. Een graf wordt voor een minimum aantal jaren verhuurd. De grafbedekking mag u zelf bepalen, waardoor u een persoonlijk plekje creëert waar u altijd naar terug kan gaan.

Cremeren
Bij een crematie wordt het lichamelijk overschot van je hond verbrand. Dit gebeurt met veel respect voor het dier. U kunt kiezen voor een individuele of een collectieve crematie. Bij een collectieve crematie worden er een aantal dieren tegelijk verbrand. De as wordt dan uitgestrooid op een speciaal daarvoor bestemd veld.

Alleen bij een individuele crematie kunt u ervoor kiezen om een urn met de as terug te krijgen. Het ouderwetse beeld van urn is vervaagd, er zijn hele mooie en persoonlijke urnen verkrijgbaar. Bij het crematorium wordt u persoonlijk begeleid met uw keuze. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om iets speciaals met de as te doen. Deze kan voor altijd bij u blijven in een urn, maar u kunt er ook voor kiezen om een beetje van de as te laten verwerken in een sierraad dat u altijd bij u kan dragen. Of u strooit de as misschien uiteindelijk zelf uit op een plek die voor u en uw huisdier heel speciaal is, bijvoorbeeld in het bos, op de hei, in je eigen tuin of op zee.

Destructie
Destructie is een akelig woord. Het betekent niets meer dan vernietiging. Vaak wordt er gedacht dat er van destructiemateriaal nog diervoeders en dergelijke gemaakt worden. Maar het destructiemateriaal wordt ingedeeld in verschillende categorieën. Honden en andere gezelschapsdieren vallen in de categorie “hoog risicomateriaal” en mogen daarom alleen maar verbrand worden. Het is dus verboden om de restanten te gebruiken voor het maken van diervoeders of bijvoorbeeld lijm. De energie die bij de verbranding vrijkomt mag uiteindelijk wel gebruikt worden.

Vervoer
Als u de keuze maakt voor crematie of begraven op een officiële begraafplaats zal de hond daar naartoe gebracht moeten worden. Wij kunnen het crematorium vragen de hond bij ons of bij u thuis op te halen, maar u mag hem natuurlijk ook zelf brengen. Dieren die voor destructie worden aangeboden worden bij de dierenkliniek opgehaald. U hoeft zelf niets te regelen.

Zelf kiezen!
Welke keuze u ook maakt, maak vooral een persoonlijke keuze.  U kunt geen verkeerde keuze maken, alle wegen zijn goed als het voor uzelf de juiste weg maar is.

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.