Menu

Vaccinatie

Vaccinaties / check-up

Wat zijn vaccinaties en waarom vaccineren we?
Vaccineren is een behoorlijk simpele methode om een aantal akelige ziektes bij onze huisdieren te voorkomen, of op zijn minst de symptomen en besmetting naar andere dieren - én mensen! - flink te verminderen. Bovendien is de jaarlijkse vaccinatie ook een mooi moment voor de dierenarts om jouw huisdier na te kijken, en eventuele andere problemen vroegtijdig op te sporen (denk hierbij aan gebitsproblemen, gewichtsproblemen, hartruisjes, etc.)
Door inbrengen van een kleine hoeveelheid van een dode of verzwakte variant van de betreffende ziekteverwekker, wordt het immuunsysteem voorbereid op bepaalde ziekteverwekkers. Zo is het lichaam bij een echte infectie klaar om direct terug te slaan.
De ziektes waar we met de “cocktail” bescherming tegen bieden, zijn allen ziektes met een potentieel dodelijke afloop.
Vaak zullen dieren een dag na de enting wat suf zijn en lichte ziekteverschijnselen vertonen, dit is echter een signaal van het lichaam dat het immuunsysteem aan het werk is en eigenlijk  niets meer dan een goed teken!

Waartegen vaccineren we?
De vaccinatieschema’s die op dit moment worden gehandhaafd, zijn het resultaat van constant onderzoek naar de aanwezigheid van ziekteverwekkers in de omgeving van mens en dier. Zo zullen honden die niet veel met andere honden in aanraking komen, niet te hoeven worden gevaccineerd tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) Wanneer een huisdier de grens overgaat, is de rabiësenting (hondsdolheid) wettelijk verplicht.

Hoe vaak?
De meeste vaccinaties die wij toedienen, bieden een bescherming van ten minste 3 jaar. Uitzondering hierop zijn de leptospirose (ziekte van Weil), borreliose (ziekte van Lyme) en de neusentingen.


Bij honden wordt het volgende schema aangehouden:

 Vaccinatieschema hond

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.