Fout
 • JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Menu

Tandheelkunde

TANDHEELKUNDE

Tandheelkunde bij gezelschapsdieren komt steeds meer in de belangstelling te staan. Dat zien wij bijvoorbeeld doordat er jaarlijks “de maand van de gebitscontrole” wordt georganiseerd en dat er op keuringen bij hondenshows steeds meer aandacht aan het gebit wordt besteed. Ook tv-commercials en reclame voor huisdiervoeding is steeds meer gericht op de gezondheid van het gebit van uw huisdier. Wij zijn blij met deze ontwikkeling, want problemen aan het gebit zijn onaangenaam en  pijnlijk voor het dier en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheidstoestand van het dier. Een verwaarloosd gebit geeft toegang voor bacteriën om in de bloedbaan terecht te komen en zo kunnen er ontstekingen ontstaan in de bijvoorbeeld de nieren of aan de hartkleppen.

Problemen die zich voordoen aan het gebit zijn onder andere

·         Tandplak en tandsteen

·         Tandvlees ontsteking

·         Afgebroken tand of kiezen

·         Dubbele elementen

.         Cariës

·         Wortelpuntabcessen

·         Afwijkende kaakstand en afwijkende stand van tanden en/of kiezen

U kunt bij ons terecht voor

·         Mondhygiène (uitgebreid schoonmaken en polijsten van alle tanden en kiezen)

·         Behandeling van stomatitis/gingivitis complex bij de kat

·         Trauma van tandfracturen (wortelkanaalbehandelingen, pulpa-overkapping)

·         Alle soorten extracties

·         Röntgenfoto’s van kaak, tanden en kiezen

·         Puppie-consulten waarbij er o.a. aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van het volwassen gebit.

 

Bijna alle tandheelkundige behandelingen vinden onder narcose plaats. Iedere narcose zal worden voorafgegaan door een zogenaamd pre-anaesthetisch onderzoek, waarbij de arts de algehele conditie van uw dier bekijkt. Hart en longen worden geëvalueerd, en indien noodzakelijk wordt het onderzoek aangevuld met een bloedonderzoek. Ook kan de arts in geval van twijfel over de hartfunctie besluiten tot een uitgebreider onderzoek van het hart door middel van een hartecho.

 

De tandheelkundige behandelingen worden door de dierenarts uitgevoerd. Zeker het trekken van tanden en kiezen mag niet onderschat worden. Wortels van kiezen zijn heel lang en het verwijderen hiervan is een zeer secuur werk. Er is altijd een anaesthesie-assistente aanwezig voor een veilige narcose.

 

 

SNOEP VERSTANDIG - EET EEN APPEL
OVER DE VERZORGING VAN HET GEBIT

Ha lekker, een appeltje. Natuurlijk mag een hond een stukje appel eten. Maar helaas, dat is echt onvoldoende om zijn gebit mee schoon te houden.

Als er problemen zijn met het gebit van een hond of kat zijn herken je die aan een of meer van de volgende symptomen. De hond of kat heeft een onaangename geur uit zijn bek, verminderde eetlust, veranderd gedrag, veranderde wijze van voedselopname, problemen met sluiten van bek, afwijkend kauwgedrag of door overmatige speekselvloed. Het tandvlees kan rood en ontstoken zijn en de kiezen bedekt met tandsteen.

Door voedselresten ontstaat er tandplak op de gebitselementen, deze tandplak wordt wanneer het niet binnen 24 uur verwijderd wordt, gemineraliseerd. Er ontstaat dan tandsteen. Op tandsteen blijft tandplak nog gemakkelijker zitten. Tandplaque veroorzaakt ontsteking van het tandvlees en uiteindelijk zal het tandvlees terugtrekken waardoor de tandhals bloot komt te liggen en zelfs de wortel. Het gebitselement kan dan verloren gaan. Wat veel mensen niet weten is dat problemen met het tandvlees ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Bacteriën kunnen in de bloedbaan terecht komen en vervolgens vastlopen in vitale organen zoals in hart en nieren. Er ontstaat nierschade of een ontsteking van de hartkleppen wat levensbedreigende gevolgen kan hebben.

Deze problemen zijn we liever voor. Daarom is een goede gebitsverzorging belangrijk. De eerste stap is het verwijderen van tandplak. Een hond doet dat voor een gedeelte zelf doordat bij het hijgen de tong steeds langs de binnenkant van de kiezen gaat en door te kauwen.  In de natuur moeten roofdieren hun prooi zelf losscheuren. De scheurkiezen worden hierbij mooi gereinigd.

Het gaat dus met name om de mechanische reiniging. De cyclus van het ontstaan van tandplak moet onderbroken worden tussen tandplak en mineralisatie. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen

Tanden poetsen

Tanden poetsen kan is zeer effectief en kan goed bij de meeste honden gedaan worden. Enkele katten laten tanden poetsen ook toe, zeker wanneer de handeling op jonge leeftijd gestart wordt.
Tandenpoetsen kan met behulp van een tandenborstel of bijvoorbeeld een gaasje. Er zijn diverse hondentandenborstels voor verkrijgbaar, met een kleinere kop en een langere steel, waarmee je ook gemakkelijk de achterste kiezen kan bereiken. Er bestaan ook een soort plastic vingerhoedjes, die je over je vinger schuift, aan de top van je vinger bevindt zich een klein borsteltje. De vinger is daarmee  goed beschermd. Ook een gaasje dat je om je vinger windt voldoet om de mechanische reiniging mee te volbrengen.
Gebruik geen gewone tandpasta, die bevat fluoride wat schadelijk kan zijn voor de maag. Er is speciale hondentandpasta verkrijgbaar die gewoon doorgeslikt kan worden. Deze tandpasta heeft voor honden en katten een heerlijke geur en smaak zoals gevogelte of lever.
Het belangrijkste is dat er regelmaat in de verzorging van het gebit zit. Hang bij wijze van spreke de tandenborstel naast de riem aan de kapstok. Je kan dan voor het uitlaten de tanden poetsen, de hond raakt er snel aan gewend en dat belooft meteen een mooie beloning. Een keer per dag poetsen is voldoende.
Omdat het bij oudere honden soms lastig is (maar zeker niet onmogelijk!) om te leren tanden poetsen adviseren wij altijd om op jonge leeftijd daar al mee te beginnen. Om het poetsen aan te leren kan je iets lekkers gebruiken om op de tandenborstel te doen, bijvoorbeeld leverpastei.
 
Tips voor het tandenpoetsen

 • Begin, indien mogelijk, op jonge leeftijd. Bij voorkeur tussen 8 en 12 weken.
 • Laat de hond aan de tandenborstel wennen. Doe er bijvoorbeeld leverworst of smakelijke hondentandpasta op en laat de leverworst eraf likken.
 • Gebruik een hondentandenborstel, gaasje en hondentandpasta.
 • De eerste keer voorzichtig de bovenlip optillen en alleen de hoektanden poetsen.
 • Bij de volgende stap de kiezen aan de buitenkant poetsen.
 • Als laatste stap de snijtanden poetsen. 
 • De binnenkant van de tanden en kiezen hoeft in de regel niet gepoetst te worden.
 •  Maak er een dagelijks ritueel van.
 •  Beloon de hond met een knuffel, lekker ravotten of een mooie wandeling.
 • Met poetsen hou je het gebit mooi schoon en voorkom je veel ellende!

Speciale voeding

Er komen steeds meer merken voeding op de markt die claimen dat ze effect hebben op het schoonhouden van het gebit. Niet iedere voeding is even effectief. De premium merken zoals Hill’s, Eukanuba en Royal Canin hebben uitgebreid wetenschappelijk bewijs voor een goede werking. Voeding die voor een schoon gebit ontwikkeld is, is zeer geschikt voor zowel honden als katten
Wat voor een voeding je ook kiest. Het zal alleen werken als de hond of kat ook daadwerkelijk kauwt op de voeding en het niet zonder kauwen doorslikt. Daarnaast zijn al deze soorten voeding alleen zinvol om te geven als er nog geen tandsteen aanwezig is. Ze werken namelijk preventief. De brokken zijn extra groot om het kauwen te stimuleren. Een speciale vezelmatrix zorgt dat er een goede mechanische reiniging plaatsvindt, zo zorgt de voeding ervoor dat het tandplak van de tanden verwijderd wordt en voorkomt zo het ontstaan van tandsteen. Een unieke formule van antioxydanten helpt tandvleesontsteking voorkomen.  Door het verlaagde eiwitgehalte beperkt het de vorming van tandplaque. En door een verlaagd calciumgehalte beperkt het de mineralisatie van tandplak tot tandsteen.

Kauwstrips en andere dingen om op te kauwen

Ook kauwstrips, botten, buffelhuid, varkensoren, flostouwen en andere dingen waar de hond goed op moeten kauwen bevorderen de mechanische reiniging. Er bestaan ook  zeer effectieve tandheelkundige speeltjes. Een goede kauwstrip heeft ook bacteriedodende eigenschappen. Wanneer u kauwstrips wil geven, let dat wel op dat de kauwstrips van sommige merken erg calorierijk zijn. Kijk ook uit met het doorslikken van de laatste restjes buffelhuid en varkensoren. Als honden te grote stukken buffelhuid doorslikken kan dit problemen geven in het maag-darmkanaal. Laat uw hond daarom niet alleen met kauwstrip, varkensoor of buffelhuid.

Mondwater

Met poetsen en voeding kom je niet in de kleine ruimtes tussen de kiezen. Flossen tussen de achterste kiezen is praktisch onmogelijk. Er bestaat een mondwater speciaal voor honden en katten dat je eenvoudig door het drinkwater kan doen.  Mondwater bevat xylitol en chloorhexidine. Dit voorkomt tandplak, tandsteen en een slechte adem bij hond en kat. Er wordt wel 50% minder tandplak gevormd wanneer mondwater consequent aan het drinkwater wordt toegevoegd. Voor een optimale verzorging van het gebit van hond of kat dient het mondwater deel uit te maken van het complete gebitsverzorgingsprogramma. Natuurlijk is het ook aan te bevelen voor dieren waarbij tandenpoetsen niet lukt.

 
Gebitssanering

Wanneer er al tandsteen aanwezig is zal tanden poetsen of speciale voeding onvoldoende effectief zijn. Het is dan nodig dat er eerst een gebitsbehandeling wordt uitgevoerd. Bij Dierenkliniek Rhenen worden alle gebitsbehandelingen door een dierenarts gedaan. In de regel zal dat onder sedatie of onder algehele narcose gebeuren. Daarbij is altijd een anaesthesie-assistente aanwezig voor de bewaking van de narcose. Honden en katten krijgen eerst een uitgebreid klinisch onderzoek en zonodig wordt er ook bloed afgenomen voorafgaand aan de narcose.

Bij een gebitsbehandeling  wordt al het tandsteen en tandplak verwijderd met speciaal daarvoor ontwikkeld instrumentarium. Het glazuur van de tanden wordt gepolijst om plakretentie te voorkomen. Indien nodig zullen er ook elementen getrokken worden. Soms zal er eerst een röntgenfoto gemaakt moeten worden om de gezondheidstoestand van tanden en kiezen te beoordelen.

Als het gebit eenmaal helemaal schoon is kunt u thuis direct starten met poetsen en/of speciale voeding te geven om te voorkomen dat nieuw tandsteen ontstaat.


Succes met de verzorging van het gebit!

Namens de dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Rhenen

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.