Menu

Orthopedie


Orthopedie is een van de onderdelen van chirurgische geneeskunde. De orthopedische chirurgie behandelt al die aandoeningen die uitgaan van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn dus de botten, de gewrichten, de spieren, pezen en banden. Bij onze huisdieren komen veel lichamelijke klachten voor die met het bewegingsapparaat te maken hebben, zoals botfracturen, artrose, knieproblemen en erfelijke afwijkingen.

Een dierenarts die orthopedische behandelingen doet, verricht natuurlijk operaties. Botoperaties zoals het herstellen van fracturen en opereren van gescheurde kruisbanden zijn daar een goed voorbeeld van. Maar voorafgaand aan de operatie vindt een uitgebreid klinisch onderzoek plaats. Er zal eerst een diagnose gesteld worden. Er zijn ook aandoeningen die niet geopereerd kunnen worden maar die met medicatie behandeld worden. Ook de behandeling van patiënten met aandoeningen aan het bewegingsstelsel die geen operatie kunnen ondergaan behoort tot de orthopedie. 

U kunt bij ons terecht voor sommige orthopedische ingrepen. Denk hierbij aan patella-luxatie, of een gescheurde kruisband. Voor de uitgebreidere operaties zullen wij u doorsturen naar een specialist waar wij gopede ervaringen mee hebben. De nazorg voor dergelijke operaties wordt door onze eigen dierenartsen gedaan.

De operaties vinden plaats in de operatiekamer. Een patient die aan de botten, pezen of banden wordt geopereerd wordt altijd onder volledige narcose gebracht. De dieren krijgen gasnarcose en worden zonodig beademd. Ze worden aangesloten op bewakingsapparatuur, waarbij de temperatuur, de hartslag en de ademhaling nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De operaties vinden plaats onder steriele omstandigheden.

Met name honden die een orthopedische operatie hebben ondergaan hebben intensieve nazorg nodig. Het resultaat van de operatie is voor een deel afhankelijk van de revalidatieperiode. In die periode wordt veel van u gevraagd. Wij zullen u daarin zorgvuldig begeleiden. In het herstelproces kunnen ook aspecten zoals gewicht ter sprake komen. Overgewicht is een veel voorkomende oorzaak van problemen aan het bewegingsapparaat.

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.