Menu

Mee naar het buitenland


Steeds meer mensen nemen hun hond als lid van het gezin mee op vakantie naar het buitenland. Dit kan heel gezellig zijn, echter, er zijn wel een aantal dingen waarbij stilgestaan moet worden. Tevens moet het één en ander van te voren geregeld zijn.

Ten eerste zijn daar natuurlijk de (verplichte) vaccinaties, ten tweede zijn er ook een aantal ziektes die in Nederland niet voorkomen maar in het buitenland wel en waar bepaalde voorzorgsmaatregelen tegen getroffen moeten worden.

Hieronder geven wij u een kort overzicht en een aantal nuttige tips.

Vaccinaties en andere eisen om de grenzen over te gaan

 

Paspoort en Chip
Sinds juni 2004 is in de hele EU een Europees dierenpaspoort verplicht. Tevens dient de hond een chip te hebben. Er zijn landen waarvoor ook een recente gezondheidsverklaring nodig is en voor bepaalde landen moet er een invoervergunning aangevraagd worden. Let op: u heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is maar ook met de regelgeving van alle landen waar u doorheen reist!

Zorg ook voor een naamplaatje aan de halsband met het mobiele telefoonnummer waar u op bereikbaar bent.

Vaccinaties
Wanneer u een huisdier meeneemt over de grens bent u verplicht te zorgen voor een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid. Over het algemeen betekent dit dat de hond minimaal 21 dagen voor vertrek geënt moet zijn en dat de enting niet ouder dan 3 jaar mag zijn. Daarnaast is het ook verstandig en soms verplicht om te zorgen dat de andere entingen zoals Hondenziekte, Parvo en Weil volgens het vaccinatieschema toegediend zijn. Voor landen buiten de EU gelden andere eisen.

Veranderende eisen
Voor landen buiten de EU kunnen andere regels gelden. Meer informatie daarover vindt u bij de betreffende ambassade. De eisen die landen stellen worden regelmatig aangepast. Wij kunnen voor u opzoeken wat de actuele invoereisen voor het betreffende land zijn. U kunt ook zelf op de website van het LICG kijken: www.licg.nl.

Ziekten
In het buitenland komen een aantal ziekten voor die door teken en stekende insecten worden overgebracht. Naast de ziekte van Lyme die ook in Nederland voorkomt gaat het vooral om Babesiose, Leishmania en Heartwormdisease.

Babesiose is een ziekte die overgebracht wordt door bepaalde teken die in warme gebieden leven zoals zuid- en midden- Europa. Deze parasiet vernielt de rode
bloedlichaampjes. De hond wordt plotseling ziek met hoge koorts en donkerrode urine. Bij een snelle behandeling door de plaatselijke dierenarts is de genezingskans goed.
Om deze ziekte te voorkómen is het van belang uw hond zoveel mogelijk tekenvrij te houden door middel van een speciale tekenband, spot-on en/of spray. Daarnaast blijft een dagelijkse controle van huid en vacht noodzakelijk. Wanneer een teek binnen twaalf uur van de huid verwijderd wordt is de kans op overdracht van ziekten nihil.

Leishmaniose wordt overgebracht door zeer kleine zandvliegjes die met name actief zijn rond zonsopgang en zonsondergang. Ze komen voor in alle landen rond de Middellandse zee en Portugal. De klachten na besmetting treden pas lange tijd na de vakantie op en bestaan in het algemeen uit huidproblemen, lusteloosheid en conditieverlies. Behandeling is levenslang en vaak teleurstellend. Er bestaat een anti-tekenband en een spot-on die ook werkzaam zijn tegen zandvliegjes, maar beter is het om besmette gebieden te vermijden.

Heartwormdisease is een van oorsprong tropische aandoening die tegenwoordig echter ook in Spanje en Portugal voorkomt en wordt overgebracht door stekende insecten. Zoals het woord al zegt, leidt een besmetting met larven tot ontwikkeling van wormen die in het hart nestelen met alle (dodelijke) gevolgen van dien. Wij kunnen u adviseren over de produkten die werkzaam zijn tegen hartworm. Met deze middelen moet voor de vakantie al beginnen maar en minimaal tot 28 dagen na terugkomst doorgaan.

Oververhitting
Warmte en zon kunnen ernstige lichamelijke klachten veroorzaken.  Het is een feit dat honden niet kunnen zweten en dus snel oververhit raken. Laat nooit uw hond achter in de auto ook niet in de schaduw en met open ramen! De temperatuur in de auto kan ook dan namelijk oplopen tot 50ºC en dat kan al snel fataal zijn.  Zorg ook aan het strand dat de hond regelmatig kan afkoelen en geef voldoende water te drinken.

Naast langharige en donkergekleurde honden zijn met name dikke honden overgevoelig voor oververhitting. Als uw hond verschijnselen van oververhitting
vertoont (extreem hijgen, temperatuur ruimschoots boven de 40º C, sloom worden en flauwvallen) dan dient u de hond zo snel mogelijk te koelen met koude natte doeken, eventueel de hond besprenkelen met koud water. Niet ineens de brandslang erop zetten of de hond in het water gooien. De temperatuur moet weer voorzichtig zakken. Ga vervolgens zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Tips
Het is handig om een E.H.B.O.-tasje mee te nemen voor onverwachte ongemakken.

  • betadine
  • gaasverband
  • leucotape
  • verbandschaar
  • puur trauma, voor kneuzingen, verstuikingen, bloeduitstortingen
  • een tekentang
  • tabletten tegen diarree
  • tabletten tegen reisziekte
  • prrrikweg

Ons advies is ook om zoveel mogelijk het eigen hondenvoer mee te nemen. Als u geen koeling tot uw beschikking hebt denk dan ook aan de houdbaarheid van de voeding. U voert dan bijvoorkeur brokken of blikvoeding die niet bewaard hoeven te worden. In het buitenland zijn niet alle merken voer te verkrijgen en plotseling overschakelen op een andere voeding kan maagdarmproblemen in de hand werken.

Tot slot

Als trotse hondenbezitter kan je het je haast niet voorstellen, maar niet alle honden mag je zomaar op vakantie meenemen. Er zijn landen die extra eisen stellen aan het reizen met honden van bepaalde rassen. Sommige landen verbieden zelfs bepaalde hondenrassen. Een bekend voorbeeld is de Pitbull: deze mag in veel landen niet mee op reis. In Frankrijk zijn ook de Staffordshire Terriër, Mastiff, Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom. In Duitsland moet elke hond die zwaarder dan 20 kilogram en groter dan 40 centimeter is altijd aangelijnd zijn. De eigenaar moet ook een muilkorf voor deze dieren bij zich hebben. In Italië (in openbare gelegenheden) en Oostenrijk (in het openbaar vervoer) geldt een aanlijn- en muilkorfplicht. Houd dus de aanvullende eisen van je vakantieland goed in de gaten.

Wist u dat er ook hondenzonnebrillen bestaan?

Een prettige vakantie!

Namens de dierenartsen en assistentes van Dierenkliniek Rhenen

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.