Menu

Castratie

 

Castratie van een Reu

 

De voordelen van het castreren van een reu zijn veel minder talrijk dan van het castreren van een teef. In sommige gevallen kan een castratie van een reu het karakter positief beïnvloeden. Reuen met een zeer dominant karakter en/of hyperseksueel gedrag kunnen na castratie een stuk rustiger en daardoor handelbaarder worden. Ook een overmatige uitvloeiing uit de voorhuid kan door een castratie verdwijnen.

Een wat angstige en onzekere reu kan na castratie zich in het ergste geval ontwikkelen tot een angstbijter. Een gecastreerde reu heeft net zoals een gecastreerde teef meer kans op overgewicht en de vachtconditie kan ook veranderen bij een gecastreerde reu.

 

Voor castratie van de reu zijn er 3 mogelijkheden.

 

1. chirurgische castratie

Deze operatie geschiedt onder algehele narcose. Het is een relatief korte ingreep met een zeer geringe kans op complicaties.

 

2. chemische castratie

Hierbij worden met een injectie hormonen toegediend die het effect van een castratie beogen. Er is, zeker wanneer het preparaat vaker toegediend wordt een grote kans op bijwerkingen. Meestal wordt de chemische castratie alleen gebruikt indien er een medische noodzaak toe is of als men het effect van castratie op het gedrag wil beoordelen. Het voordeel van chemische castratie is dat het omkeerbaar is.

 

3. implantaten

Implantaten worden gebruikt om gezonde reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken.  Het implantaat bevat een middel dat de produktie van geslachtshormonen remt waardoor de testosteronspiegel daalt. Er wordt voortdurend een lage dosis van dit middel afgegeven. Onvruchtbaarheid wordt bereikt vanaf zes weken tot tenminste zes maanden na behandeling.  Het is een hele veilige methode, er zijn geen bijwerkingen bekend.

 

Tot slot


Er wordt vaak gezegd dat het of castreren van een hond een onnatuurlijke ingreep is. U moet zich echter realiseren dat wij onze honden ook niet in een natuurlijke situatie houden en grootbrengen (denk aan voeding, vrijheid van beweging, etc.).

Het is natuurlijk ook min of meer de plicht van een hondeneigenaar om beperkt ongemak te accepteren, zonder daar onmiddellijk in in te grijpen. Het castreren van een hond wordt door ons niet beschouwd als een routinebehandeling die klakkeloos bij iedere reu moeten worden uitgevoerd. Geslachtshormonen hebben immers ook een functie in de stofwisseling en in het gedrag van een hond. Het is dan ook van belang dat u, ondersteunend door de bovenstaande uiteenzetting over het castreren van honden, afhankelijk van de klachten en/of hinder die met de loopsheid van uw hond samenhangen, een goede beslissing kunt nemen over het wel of niet castreren van uw hond.

Deze beslissing kan tot stand komen na overleg met uw dierenarts en u kan altijd bij ons terecht als u nog vragen heeft.

 

Laatste nieuws


Dierenkliniek Rhenen

© 2009 - 2013 Dierenkliniek Rhenen

Over Dierenkliniek Rhenen

PootjeHet belang van het dier staat bij Dierenkliniek Rhenen voorop. Uiteraard respecteren wij daarbij ook uw wensen.

Door u uitgebreid te informeren over de diagnose, de mogelijkheden en de prognose kunnen wij samen met u tot een goed behandelplan komen.